Nadomak Živinica izložba o historiji i kontinuitetu državnosti BiH

Reportaže

Obilježavanje i podržavanje projekata koji promovišu kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine, čini se, nikada nije bilo značajnije. Bosna i Hercegovina u svojoj historiji često je bila izložena separatističkim napadima koji osporavaju njenu državnost i nezavisnost. Stoga je svake godine sve značajnije podsjećati na važnost nezavisnosti i slobode. Takva poruka i danas je u povodu dana nezavisnosti poslana iz Džebara, nadomak Živinica.

  • Video pogledajte OVDJE.

U Džebarima se nalazi muzej u kojem je, povodom Dana nezavisnosti, postavljena izložba o njegovanju i promociji kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Izložba pokazuje specifičnosti srednjovjekovne Bosne, period Osmanlija, način na koji je Bosna zadržala svoju osobenost u tom vremenu. Ali i vrijeme austrougarske vlasti kao i doba u kojem bila u sastavu Jugoslavije. Poseban aspekt odnosi se i na period agresije na Bosnu i Hercegovinu.

„Izložba govori o hiljadugodišnjoj tradiciji naše lijepe Bosne i Hercegovine – od prvih pomena u djelima bizantijskih putopisaca pa sve do Dejtona 1995. godine“, ističe Nermin Ibrić, kustos – historičar u Muzeju istočne Bosne Tuzla.

„Želimo na pozitivan način skrenuti pažnju i budućim generacijama da u narednom periodu znamo valorizovati doprinos i Armije Bosne i Hercegovine, doprinos samog značaja referenduma i proglašavanja nezavisnosti države Bosne i Hercegovne“, poručuje Began Muhić, gradonačelnik Živinica (SDA).

Uprkos hiljadugodišnjoj historiji, naša zemlja se i danas bori s onima koji negiranju njeno postojanje, nezavisnost i državnost, a time i najvažnije historijske datume, kontinuirano radeći na politikama podjela.

„Bilo je uvijek u Bosni onih koji su radili protiv Bosne i bili pomalo odmetnici, ali nikada nisu mogli toliko zasmetati da Bosna i Hercegovina ide naprijed. Bosna i Hercegovina – kako vidite – ide naprijed. Ima svoj put u integraciju Evropske unije i NATO savez i pred vratima je Evropske unije“, naglasio je Mirko Pejanović, bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Upravo na temeljima svoje samostalnosti i nezavisnosti, Bosna i Hercegovina je dugogodišnji pretendent za članstvo u Evropskoj uniji, zajednici gdje su opstojnost i priznate granice jedan od ključnih uvjeta za pridruživanje.

federalna.ba