Najveći bijeli dijamant ima 228 karata, a mogao bi biti prodan za 53 miliona KM

Zanimljivosti
Foto: EPA

Veliki bijeli dijamant nazvan Kamen prvi je put izložen u Dubaiju u petak, uoči aukcije na kojoj bi mogao postići cijenu do 30 miliona dolara (oko 53 miliona KM).

Dragulj u obliku kruške od 228.31 karata, koji je iskopan i izbrušen u Južnoafričkoj Republici prije više od 20 godina, najveći je bijeli dijamant koji je ikad došao na aukciju, objavila je aukcijska kuća Christie’s.

Nakon što je prvi put izložen u Christie’s Dubaiju, gdje će biti od 26. do 29. marta, dijamant će otputovati u Taipei, New York i Ženevu gdje će biti na aukciji 11. maja.

“Bliski istok je uvijek jako cijenio važne dragulje i drago kamenje. Mislili smo da bi bilo lijepo lansirati dijamant u području gdje ima toliko velikih kolekcionara važnih dragulja”, rekao je za AFP Rahul Kadakia iz Christie’sa.

To je “najveći postojeći dijamant u obliku kruške” koji je prošao stručnu kategorizaciju, prema priopćenju Christie’sa. Prethodni aukcijski rekord za najveći bezbojni dijamant postigao je 163.41 karatni dragulj prodan u studenome 2017. za 33.7 miliona dolara, priopćio je Christie’s.

Ranije ove godine Sotheby’s u Londonu je za 4.3 miliona dolara prodao Enigmu, najveći brušeni dijamant koji je ikad došao na aukciju, a imao je 555.55 karata.

Index.hr