Tuzlaci žele oživjeti Majevicu i od rubnih dijelova napraviti turističke lokacije

Vijesti
Foto: Klix.ba

Na području Tuzle pokrenuta je procedura izmjene regulacionih planova u kojima se fokus stavlja na oživljavanje turističkih potencijala rubnih dijelova grada. Cilj je građanima, ali i turistima ponuditi nove sadržaje za odmor i relaksaciju.

Gradsko vijeće Tuzle usvojilo je odluku o pristupanju izrade Zoning plana zona rekreacije Stara Majevica i Zeleni kamen.

Ovakvom potezu lokalne vlasti prethodila je sjednica Kolegija gradonačelnika Tuzle na kojoj su usvojeni prijedlozi odluka o pristupanju izmjeni regulacionog plana prostorne cjeline Grabov potok te izradi zoning plana Stara Majevica i Zeleni kamen.

Riječ je o lokalitetima čiji prirodni kapaciteti nisu u potpunosti iskorišteni, a idealni su za kreiranje sadržaja koji će doprinijeti turističkoj ponudi Tuzle.

“Grabov potok predstavlja dobru lokaciju, gdje može biti mnogo objekata i potrebna nam je izmjena Regulacionog plana, kako bismo definitivno to građevinsko zemljište priveli svrsi i omogućili gradnju. Kada je riječ o pristupanju izradi zoning plana u zoni rekreacije na lokaciji Stara Majevica – Zeleni kamen, ovo se tiče, prije svega, kvaliteta života građana i njihovog odlaska na planinu”, kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Spomenuti dokumenti koji tretiraju cjeline na krajnjem sjeveru grada pripremat će se paralelno s radovima na južnoj strani grada, koji su u toku, a odnose se na uređenje poznatog izletišta Ilinčica. Inače, lokalna vlast uz unapređenje razvoja turizma, novim projektima želi privući i investitore.

“Investitore pozivamo da nam se priključe, odnosno da se jave u naš Zavod za urbanizam za sugestije ili ideje. Prilika je to da se tamo izgrade kvalitetni objekti, da se ima gdje otići, ali i da se turizam razvija svih 12 mjeseci u godini”, navodi Imamović.

Tuzla trenutno na snazi ima detaljan planski dokument za prostornu cjelinu Grabov potok, odnosno Regulacioni plan donesen 2016. godine, međutim, njegova realizacija do danas nije počela zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa.

Kako je pojasnio pomoćnik gradonačelnika u Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoline Omar Hadžić, detaljnom analizom utvrđeno je da su imovinski odnosi na budućoj trasi, koja je predviđena važećim Regulacionim planom, izuzetno komplikovani i teški za rješavanje.

“Mi smo tokom prošle godine zaprimili inicijativu Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica za izmjenu ovog detaljnog planskog dokumenta, prvenstveno radi izmjene trase vodotoka Grabovog potoka i preusmjeravanja buduće trase u parcele, odnosno u imovinu Grada Tuzle, kako bi posao izmještanja bio znatno jednostavniji”, pojasnio je Hadžić.

Da bi se Regulacioni plan izmijenio, potrebno je prije svega donijeti odluku o takvom pristupanju, što je učinjeno na sjednici Gradskog vijeća, a zatim slijedi provođenje određenih ispitivanja, utvrđivanje nacrta te provođenje javne rasprave.

Inače, Skupština Tuzlanskog kantona je prošle godine izmijenila i dopunila prostorni plan. Ove dvije prostorne cjeline bile su po svojoj namjeni, šumsko i poljoprivredno zemljište, ali sada su dobile namjenu zone rekreacije.

Ukoliko se sve navedeno ostvari, Tuzla će dobiti novu turističku dimenziju, koju već u određenoj mjeri takvom vide zaljubljenici u prirodu, planinari, rekreativni i profesionalni sportisti koji pohode majevičke predjele.

Klix