Nastavio porodičnu tradiciju: Denis Huskić iz Gračanice jedan je od rijetkih grnčara na tom području (FOTO+VIDEO)

Magazin Vijesti
Foto: N1

Zanati u našoj zemlji polako izumiru i malo koga zanimaju, posebno mlade ljude. Rijetki su oni koji naslijede porodičnu tradiciju i nastave posao. Tako je učinio Denis Huskić iz Gračanice, jedan od rijetkih grnčara na tom području. Posjetili smo ga i vidjeli šta sve vrijedne ruke mogu napraviti i to od zemlje.

Svi preci u porodici Denisa Huskića iz Gračanice su bili grnčari pa tako i on. Kako kaže, porodična tradicija stara je nekoliko stotina godina kao i proces rada.

“Evo, uzimamo glinu koja je već mljevena dva puta i sada ćemo je razvaljati na grnčarskom stolu. Kada smo napravili kupu, sada idemo na grčanski točak, palimo ga i radimo”, pojašnjava nam Denis.

“Alat je primitivan, nikakav. Najbitnije su spretne ruke. Točak je obični. Prije se okretao nogom, a sada imam motor i okrećem”, dodaje.

Zemlja ne dozvoljava da je Denis ukroti i oblikuje šablonski već se radi od oka. Iako slične, nijedna posuda nije ista.

“Uglavnom pravim upotrebno suđe. Ovo sad što pravim je pršulja. Ona služi za kuhanje mlijeka. Pravim lonce, dagare, đuveče, zavisi od potražnje”, kaže ovaj grnčar.

 Foto : N1

Lonac je najteže napraviti. Nakon izrade ide sušenje, a potom pečenje. Jedna tura suša u peći se peče mjesec dana na određenoj temperaturi. I kuhanje u njima ne dozvoljava žurbu.

“Suština ovog suđa je da se polako kuha, sporo. Da se ne žuri. Što se jelo sporije skuha, ukusnije je. Sama glina daje poseban šmek jelu i mesu. Kada se prije ložilo, svijet stavi ujutru jelo na šporet i navečer bude gotovo, čitav dan se krčka”, kaže Denis.

Posuđe ovaj majstor prodaje kod kuće, na pijacama, vašerima, sajmovima. Pravi i saksije i druge predmete po narudžbi.

Foto : N1

“Ja ovo radim iz ljubavi, da se ne ugasi ta tradicija. Nešto se i zaradi, neka plata, ali najviše ovo radim jer su to radili vi moji pradjedovi, djedovi, otac i da se ne ugasi”, poručuje.

Nažalost, Denis se boji da će se ugasiti jer ga nema ko naslijediti. Ipak ga to ne demorališe već nastavlja praviti i prodavati posude koje su sačinile zemlja, voda i vatra, a priroda u njega utkala najbolje okuse hrane.

N1