Nezapamćen ispraćaj odlaska u penziju Nihada Dervišića u Općini Travnik

Vijesti
Foto: Klix

Odlazak u penziju je poprilično stresan i sjetan period za svakoga, pogotovo kada cijeli svoj radni vijek provedete na jednom mjestu. Ali kada ste omiljeni među svojim radnim kolegama, onda je sasvim sigurno da nećete otići iz svog “drugog doma” tek tako. Upravo takav je i Nihad Dervišić kojeg njegove, sada već bivše radne kolege od milja zovu Niho, a koji je punih 40 godina bio zaposlenik Općine Travnik.

Općina Travnik i njeni zaposlenici, Nihine bivše radne kolege pokazali su svoju ljudsku, iskrenu i emotivnu stranu.

Znali su da se bliži Nihin odlazak u penziju, stoga su užurbano nekoliko mjeseci pripremali njegov ispraćaj, osluškivali njegove želje i nadanja, te vodili računa i o najmanjoj sitnici kako bi bilo sve savršeno.

Baš onako, kakav je i on sam bio u poslu. Disciplinovan, tačan i odgovoran, ali prije svega uvijek nasmijan i veselog duha, iako nije baš uvijek sve tako veselo bilo u njegovom životu. Ali, uvijek je preovladavala ta njegova profesionalna strana koja ga je naprosto izdvajala od svih drugih.

“Bilo je jasno da mu moramo pripremiti ispraćaj, baš onakav kakav on zaslužuje. Složno i jedinstveno, cijeli kolektiv Općine Travnik učestvovao je u pripremnim aktivnostima za Nihin ispraćaj u penziju”, kazala je pomoćnica načelnika Mirjana Lovrinović.

Nihina bivša radna kolegica istakla je da je ispratio desetine načelnika iz Općine te da ne postoji nijedan bivši radni kolega s kojim je imao bilo kakvu prepirku ili bio u zavadi, naprotiv sve je rješavao osmijehom i dogovorom.

Želja im je bila da konačno njemu neko donese tacnu i kaže “izvolite”. Da mu posluži kafu i sok i to po njegovoj želji, baš onako kako je samo on znao ispunjavati i pamtiti svačije želje.

Punih 40 godina, s osmijehom i bez pokazivanja umora i nervoze, Niho je pravio najbolje kafe i donosio “sreću na tacni” svima koji su poželjeli nešto iz njegovog bifea. Bife je bio Nihino radno mjesto. Mjesto gdje se on najbolje snalazio i sve radio sa nevjerovatnom lakoćom i brzinom. Trudio se da uvijek zapamti ko kakvu kafu pije, da ispuni svačije želje, te da uvijek na vrijeme sve bude spremno.

I danas je sve bilo spremno, ali ovoga puta za Nihu. Današnja prepuna velika sala Općine Travnik njegovih bivših radnih kolega, dugim aplauzom i ustajanjem na noge, odala je priznanje i zahvalu čovjeku koji je to itekako zaslužio.

Prvo u nizu iznenađenja, bio je kratki film koji su snimile njegove radne kolege, u kojem govore o njemu, a koji je izmamio brojne osmijeh ali i suze. Zatim, uslijedile su nagrade, jedna za drugom.

Kako su već ranije saznali, Niho je imao želju da posjeduje svoj mobitel i sat, jer kako je kazao, ranije nije imao potrebu za njima. I tu želju su mu radne kolege ispunile. Zbog brojnih obaveza nije puno putovao te je i to dobio na poklon. Putovanje sa suprugom.

Također, ovom prilikom dodijeljeno mu je i priznanje za najboljeg radnika godine, koja se od ove godine dodjeljuje, kao i novčana nagrada.

Skroman, kakav jeste, Niho ni danas nije skidao osmijeh sa lica, govoreći da je dobio pravi “predsjednički ispraćaj” koji ne zna kako je zaslužio. Nakon održane ceremonije, druženje je uz tortu i osvježenje nastavljeno baš u bifeu, gdje je Niho pošteno i marljivo zaradio penziju.

Vidno potresen brojnim iznenađenjima koja su mu pripremile njegove bivše radne kolege, Niho je kazao da će današnji dan pamtiti zauvijek.

“Bio bih sretan i zadovoljan da smo samo popili kafu svi zajedno, a ovo što su mi priredili i priuštili je nešto što me ostavilo bez teksta”, kazao je na kraju Niho.

Načelnik Travnika Kenan Dautović je kazao da je Niho ovaj ispraćaj itekako zaslužio.

“Sasvim je sigurno da je Niho ovakav ispraćaj zaslužio, jer se nešto ovakvo nikada nije desilo, a mnogi su odlazili u penziju”, kazao je na kraju načelnik Općine Travnik Kenan Dautović.

Klix