Nurkić najbolji bloker, Musa u top 5 strijelaca grupne faze Eurobasketa

Vijesti
Foto: KSBiH

Utakmicama osmine finala u Berlinu počinje druga faza Eurobasketa. Nažalost tamo neće biti košarkaša BiH koji su uprkos sjajnim partijama i sa ostvarene dvije pobjede ostali bez osmine finala.

Ipak, da su naši košarkaši odigrali dobar turnir pokazuje i statistika koju je objavila FIBA.

Naime, Džanan Musa je peti najbolji strijelac grupne faze Eurobasketa sa 21,4 poena u prosjeku. Musa je najefikasniji bio protiv Njemačke kada je ubacio 30 poena. Mađarskoj je dao 19, Sloveniji i Litvaniji po 22 dok je najmanje raspoložen bio protiv Francuza kada je dao 14 poena.

Giannis Antetokoumpo predvodi listu strijelaca sa 29,5 poena u prosjeku. Drugi na toj listi je Bugarin Vezenkov sa 26,8 poena u prosjeku. Treći je Dončić sa 26,6 poena po utakmici dok je četvrti Finac Markanen sa 24,8 poena po utakmici.

Drugi najbolji strijelac naše reprezentacije je Jusuf Nurkić sa 16,2 poena po utakmici dok je treći John Roberson sa tačno 15 poena u prosjeku po utakmici.

Jusuf Nurkić je lider u broju blokada u dosadašnjem dijelu Eurobasketa. Naime, centar naše reprezentacije je bilježio tačno 2 blokade po susretu tokom grupne faze.

Drugi bloker na prvenstvu je Ivica Zubac sa 1,6 blokada po meču, treći Mike Tobey (1,5), a zatim slijede Gruzijci Shermadini (1,4) i Bitadze (1,3).

Što se tiče ostalih kategorija, odlični Bugarin Vezenkov je najbolji skakač sa 12,2 skoka po susretu, Čeh Satoranski je lider u asistencija (9 po susretu) dok je Francuz Tarpey sa 2,2 ukradene lopte po meču najbolji u tom segmentu.

Super Portal