Od izbjeglice do naučnice: Aida Branković radi na projektima koji će spašavati živote u Australiji

Vijesti
Foto: Screenshot/Advance

Doktorica Aida Branković ušla je u finale događaja “Global Australian Awards” koji organizuje Advance…

Da život piše romane, javnost se do sada mogla uvjeriti nebrojena puta, a posljednja priča iz Australije dokaz je kako se upornost definitivno isplati.

Aida Branković je još od malih nogu znala da želi biti neka vrsta naučnice i da želi unaprijediti svijet. Kao i mnoge bh. državljane i Aidu Branković je rat spriječio da ima odrastanje kao i druga djeca širom svijeta.

Odrastajući kao izbjeglica, suočena je s diskriminacijom i izolacijom u Hrvatskoj. Međutim, njena majka bila joj je inspiracija te joj je savjetovala da uvijek mora tražiti život koji bi mogao imati smisla, gdje bi mogla poboljšati živote drugih ljudi.

Kada je završila školovanje, Aida je upisala Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu, gdje je diplomirala i magistrirala. Tokom 2013. godine dobila je stipendiju Ministarstva obrazovanja Italije za doktorat iz informacionih tehnologija na Politehničkom univerzitetu u Milanu.

Foto: Screenshot/Advance

Tokom studiranja u Italiji, Aida je otkrila potencijal primjene svog tehničkog znanja u oblasti biomedicine, doprinoseći razvoju novih tehnologija koje mogu spasiti život.

Upravo ovakav razvoj, doveo je do toga da joj je ponuđena postdoktorska stipendija u Australiji na Univerzitetu Queensland gdje je radila na razvijanju algoritama za otkrivanje anomalija kao što su moždani udari i masna jetra.

“U četiri kratke godine otkako je stigla u Australiju, doktorica Branković je razvila algoritme zasnovane na mašinskom učenju za primjenu u velikim javnim bolnicama u Queenslandu, doprinoseći boljim ishodima pacijenata i smanjenju troškova zdravstvene zaštite u cijelom sistemu. Ona je doprinijela razvoju revolucionarne nove medicinske tehnologije snimanja koja ima potencijal da spasi hiljade života”, navodi Advance.

Kako se navodi, doktorica Branković i njen tim napravili su novi prenosi skener glave zasnovan na mikrotalasima koji služi za detekciju i klasifikaciju moždanog udara.

“Magnetna rezonanca i CT su skupi i zahtijevaju velike i glomazne tehnologije. Skener kojem je doprinijela doktorica Branković je prenosiv i pristupačan. Tehnologija je prošla kroz klinička ispitivanja i sada je u drugoj fazi razvoja prototipa s industrijskim partnerom projekta”, pojašnjava se.

Foto: Screenshot/Advance

Upravo na osnovu ovog projekta, doktorica Aida Branković ušla je u finale događaja “Global Australian Awards” koji organizuje Advance.

Upravo kroz ovaj događaj, u Australiji se dodjeljuju priznanja svim onim ljudima koji su utjecali na razvoj određenih ideja ili projekata u različitim sektorima koji su od posebnog značaja za Australiju.

Proglašenje pobjednika održat će se 7. septembra, a doktorica Aida Branković naći će se u društvu još 33 značajne osobe koje će se boriti za nagrade u nekoliko kategorija od nauke pa sve do umjetnosti.

 

Klix