“Zlatni kotlić Semberije” okupio više od 60 ekipa

Događaji
Foto: federalna.ba

Više od 60 učesnika iz Bosne i Hercegovine i regije na ovogodišnjoj 21. po redu tradicionalnoj manifestaciji “Zlatni kotlić Semberije” bili su najbolji ambasadori gastronomsko-turističke ponude krajeva iz kojih dolaze.

  • Video pogledajte OVDJE.

Ozbiljno shvativši zadatak, više od 60 ekipa trudilo se da kombinacijom začina i sastojaka odgovori istančanom nepcu žirija i pripremi pobjednički kotlić. Neki su, za svaki slučaj, priremali po nekoliko paprikaša.

„Roštilj, goveđi gulaš, i nekoliko ribljih kotlića se pravi kod nas. Svi idu pred žiri, jedan mora pobijediti, ali to je najmanje važno. Najbitnije je druženje“, kaže učesnik Vladimir Daković.

„Imam 76 godina, bavim se ribolovom 70 godina. Jedno vrijeme sam bio na Dunavu, tamo sam kuhao. Za dobar kotlić je važno da se izdinsta povrće, da bude sitno, da se ne vidi luk i zelen“, priča učesnik Gojko Ćuskić.

Okružena Savom i Drinom, Semberija ima veliku vodenu površinu i izrazito bogat riblji fond s oko 30 različitih vrsta ribe. Sportsko-ribolovno društvo svake godine vrši i poribljavanje kanala i manjih vodotoka, što je idealno za razvoj ribolovnog turizma. Dugi sušni periodi i nizak vodostaj utjecali su ove godine na riblji fond.

„Prije svega na razmnožavanje, mrijest ribe. Nakon toga izuzetno niski vodostaji su se vrlo nepovoljno odrazili. Međutim, u Semberiji ima dovoljno vodenih površina i vrsta ribe da ko god to voli, može naći ovdje parče zadovoljstva“, ističe Miodrag Đukić, predsjednik Sportsko-ribolovnog društva „Riba“.

A zadovoljstvo su danas svi učesnici i posjetioci mogli pronaći u ovoj turističko-gastronomskoj manifestaciji, koja ima za cilj promocija prirodnih resursa Semberije.

“Semberija je na ušću dviju rijeka, na nekoliko lokalnih rijeka, brojnim jezerima i prirodno je da ovdje imamo takvu manifestaciju gdje možemo okupiti ljubitelje ribljeg paprikaša, pripremanja riblje čorbe, ali i drugih specijaliteta“, kaže Dragan Tešić, portparol Turističke organizacije Grada Bijeljina.

„Na kraju krajeva, svi osim tri prve ekipe su četvrti, a nije četvrto mjesto loše“, zaključuje Đukić.

Za sve učesnike tradicionalnog takmičenja u spremanju riblje čorbe Sportsko-ribolovno društvo obezbijedilo je ribu, a ekipe su bile oslobođene plaćanja kotizacije.

federalna.ba