Odbranili titulu prvaka Azije: Katar na domaćem terenu i uz čak tri penala savladao Jordan u velikom finalu

Vijesti

Katarani odbranili titulu prvaka Azije (Screenshot: YouTube)

Reprezentacija Katara odbranila je naslov prvaka Azije u fudbalu. Katarani su danas u velikom finalu na domaćem terenu u Lusailu savladali Jordan sa 3:1. O finalnom susretu dugo će se pričati, i to najviše zbog tri dosuđena penala za Katar.

Katarani su bili favoriti, ali se Jordan još jednom pokazao u najsjajnijem izdanju. Kada se sve uzme u obzir, bili su Jordanci bolji rival tokom 90 minuta ali na kraju su ostali praznih ruku.

Al Naimat je prvi zaprijetio golu Katara. Njegov snažan udarac u 9. minuti zaustavio je golman Barsham. U 21. minuti kineskinsudac Ma Ning je dosudio penal za Katar. Nasib je srušio Afifa, a kineski sudac je svoju odluku potvrdio i nakon pregleda VAR-a. Afif je preuzeo odgovornost i pogodio za 1:0.

Al-Tamari je u sudijskoj naodknadi imao dvije velike prilike za Jordan ali nije bilo promjene rezultata.

Jordanci su silovito krenuli u drugo poluvrijeme. Olwan, Haddad i Al Rawabdeh su imali prilike ali nisu bili precizni. Ono što njegovi saigrači nisu uspjeli uradio je Al Naimat u 67. minuti. Sjajno se napadač Jordana snašao u šesnaestercu, primilo loptu i matirao Barshama.

Radost Jordanaca trajala je samo tri minute. Rezervista Ismaeel Mohammed je pao u kaznenom prostoru nakon duela sa Al Mardijem. Sudija Ning je dobio poziv izvVAR sobe nakon čega je dosuđen novi penal za Katar. Loptu je ponovo uzeo Akram Afif i ponovo je napadač Katara bio siguran sa bijele tačke.

Jordanci su svim silama krenuli u napad dok su Katarani čekali priliku za kontru. Jednu takvu je u sudiskoj nadoknadi istrčao Afif ali je u završnici došlo do kontakta njega i golmana Abu Layla. Ponovo se oglasio VAR i ponovo je sviran penal za Katar. I treći penal je realizovao Akram Afif koji je svoj realizatorski saldo povećao na osam golova i tako došao do titule najboljeg strijelca prvenstva.

Do kraja nije bilo promjene rezultata pa su Katarani kod kuće proslavili svoj drugi naslov kontinentalnog prvaka.