Odjeci unutarsrpskih postizbornih sukobljabavanja

Kolumne
Foto: Screenshot

Još otkako su “otac nacije” Dobrica Ćosić i istaknuti akademici SANU krenuli u proces koji su nazivali ujedinjenjem svih Srba pripremajući Slobodanu Miloševiću teren za njegovu “istorijsku misiju”, svi potonji politički lideri u Srbiji, ali i okolo – u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu, a u prvoj fazi raspada Jugoslavije i u Hrvatskoj – svoje političke programe temelje na toj floskuli. Svjesno se stvarao stav o jedinstvu srpskog nacionalnog bića kako bi time bilo legalizovano pravo raznih vidova političkog djelovanja svakog režima u Srbiji kad god se ukaže prilika u cijelom regionu, čak i onih koji su, poput nedavne vojne akcije na sjeveru Kosova, u međunarodnim krugovima ocijenjeni kao neprihvatljivo narušavanje stabilnosti i sigurnosne situacije na Balkanu. Svaki put kad bi međunarodni krugovi uputili oštre kritike režimu u Srbiji, entitetskom vođstvu u Republici Srpskoj ili onim političkim strukturama bliskim Beogradu u Crnoj Gori i na sjeveru Kosova, iz tih političkih krugova stizale bi optužbe kako međunarodna zajednica želi razoriti jedinstvo Srba i onemogućiti Beograd da Srbima van Srbije bude oslonac i garant poštivanja njihovih prava.

Tu političku frazu o jedinstvu Srba razorile su, međutim, nepovratno prve dvije ličnosti srpske političke zbilje – predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Učinili su upravo ono za šta već dugi niz godina optužuju međunarodnu zajednicu. Nakon izbora u Srbiji, održanih prije sedam dana, društvene mreže bjesne pravim verbalnim ratom, kakav nikad ranije nije viđen. Saznanje da je Srpska napredna stranka dobila izbore za Skupštinu Beograda zahvaljujući dovođenju i fiktivnim prijavama boravka 40 hiljada glasača iz Bosne i Hercegovine, odnosno iz Republike Srpske, bilo je okidač pravim, autentičnim Beograđanima, bar onom dijelu koji je protiv režima Aleksandra Vučića, za iznimno oštre poruke kako nije riječ o pukoj izbornoj krađi, nego o njenom višem, brutalnijem stadiju – neskriveno izbornoj otimačini u kojoj je SNS dobila izbore glasovima hiljada Bosanaca. Živote će im, kažu, krojiti ljudi koji nikad nisu ni kročili u Beograd i koji su glasali na “rodnom” Vračaru ili Terazijama kao nelegalni glasački uskoci, dovedeni samo da spase Vučića.

Političke prvake u Republici Srpskoj, prvenstveno Milorada Dodika, nisu iznenadile i uvrijedile oštre optužbe i poruke iz Beograda kako su glasači iz tog entiteta, kako se može pročitati na društvenim mrežama, izborni lopovi, Vučićeva bagra, bijeda koja za sendvič i energetsko piće dolazi u Beograd da otme vlast Beograđanima i još čitav spektar sličnih epiteta… Dodik je teško povrijeđen tvrdnjom kako izbornu volju Srba u Srbiji kradu – Bosanci.

Biće da je razočarenje veliko i neočekivano čim Dodik nije uspio smisliti ništa drugo osim već istrošenih fraza. Klevetanje Srba iz Republike Srpske, kako kaže, od strane neodgovornih, antisrpskih struktura iz Beograda je neočekivano i zlonamjerno i nesumnjivo govori o sprezi sa stranim antisrpskim faktorom.

Kad se ovaj za mnoge neočekivan sukon svede na racionalne okvire, kad se iz njega isključe mitomanski stereotipi o stranim plaćenicima i unutrašnjim neprijateljima srpskog naroda, ostaje gola činjenica koju Dodik i Vučić teško mogu bilo čim negirati. Najveći jaz među Srbima još od početka devedesetih prošlog vijeka nisu napravili ni međunarodni krugovi ni pokvareni zapad, ni bilo kakva ustaško-džihadsko-šiptarska zavjera, nego politička vodstva Srbije i Republike Srpske, koja su u svom apsolutističkom maniru zatvorila krug praveći posljednju konfrontaciju – Srbe na Srbe, i to zbog bijednog razloga: da bi se pobijedilo na izborima i opstalo na vlasti. U tom oštrom unutarsrpskom razračunavanju tek će doći na red jedno vrlo zanimljivo pitanje koje se ovih dana tek pomalo nazire, a stiže putem društvenih mreža Beograđanima iz susjednih zemalja – zašto ste digli glas tek sad, kad ste vi postali direktna žrtva tih političkih struktura i njihovih ratobornih i agresivnih sljedbenika, a šutjeli ste sve ove godine, kad su na njihovom udaru bili drugi? Zar niste ranije mogli shvatiti s kim imate posla i da će na kraju vama zakucati na vrata???

Autor: Amir Sužanj/BHRT