Održan naučni simpozij ‘40 godina od sarajevskog procesa 1983.’

Događaji

Održan naučni simpozij ‘40 godina od sarajevskog procesa 1983.’

U organizaciji Fondacije “Alija Izetbegović” i Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli danas je u tom gradu, pod pokroviteljstvom potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende, održan naučni simpozij “40 godina od sarajevskog procesa 1983.”

Na simpoziju je bilo govora o montiranom sudskom procesu protiv bošnjačkih intelektualaca u tadašnjoj SFRJ.

– Važno je razgovarati u pogledu refleksija i posljedica tog događaja na kasnija dešavanja u BiH, pa sve do današnjeg dana. Ovaj događaj ima određene reperkusije u smislu optuživanja Bošnjaka za iste one inkriminacije koje su bile montirane u cijelom procesu. Proces je montiran s inkriminacijom da su Bošnjaci planirali islamsku državu osamdesetih godina prošlog stoljeća, odnosno grupa koja je suđena te 1983. godine. Taj proces se ne može okarakterisati nikako drugačije nego montiran – istakao je dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli dr.sci Amir Karić.

Kako je dodao, s vremenske distance od 40 godina sagledavamo različite okolnosti, historijske, političke, pravne, medijske…da se analizira i pronađu odgovori na stigmatizacije koji se i danas Bošnjacima podmeću sa stanovišta islamofobije.

-Ovo nije tema koja je čisto historijska, ova tema je sa jasnim implikacijama na BiH, položaj Bošnjaka i zbog toga na ovom simpozijumu razgovaramo – navodi Karić

Naučni simpozij je organizovan u povodu 40. godišnjice “Sarajevskog procesa” i 20. godišnjice smrti predsjednika Alije Izetbegovića.

RTVTK/SP