Petar Tubić u paraglajderskom kampu na Ozrenu svaki dan hrani dvije medvjedice i vuka

Magazin
Foto: Fena

Hranjenje dviju ženki mrkog medvjeda i jednog vuka u mini zoološkom vrtu u sklopu kampa Paraglajding kluba “Paraghost” iz Doboja na planini Ozren, svakodnevna je rutina predsjednika tog sportskog kolektiva Petra Tubića.

Foto: Fena

Tubić je i predsjednik Udruženja građana “Staro naslijeđe”, koje se na toj planini bavi razvojem seoskog turizma.

– Ovo je krenulo kao baza paraglajding kluba, a poslije se razvilo kao nekakva turistička destinacija. Pošto smo većinom svi i ljubitelji životinja, počeli smo skupljati životinje. Tako je, igrom slučaja, kod nas stigla medvjedica Maša, kojoj je bila ubijena majka.

Ona je nađena u šumi. Malo zatim, stigla je i Ljubica, druga medvjedica, koja je također pronađena pored mrtve majke. Preuzeli smo brigu o njima, a vremenom su počele da stižu i druge životinje – napominje Tubić.

Dodaje kako je jedna medvjedica stara četiri, a druga tri godine te da su socijalizovane i naviknute na ljude.

– Jednostavno, druže se ovdje s nama. Igraju se i nema nikakvih bojazni. Naravno, ljudi su malo skeptični kada se kaže medvjed, da je to zvijer, ali kada se posveti pažnja i briga, odnosno kada se pravilno odgajaju, nema problema s njima.

Vuk jima 10 mjeseci i još uvijek je dosta mlad, ali je totalno socijalizovan. Puštamo ga da se igra s ostalim životinjama – mačkama, psima…Čak se druži i s magarcem, koji mu je i najbolji prijatelj.

Dolazi, izgleda, do zamjene identiteta- vuk misli da je magarac, a magarac misli da je vuk pa se igraju i zazivaju pažnju posjetilaca. Nema nikakve bojazni, niti bilo kakve agresije. Nema ni bilo kakve naznake da bi se moglo desiti bilo šta nepredviđeno- kaže Tubić.

Među životinjama koje su našle svoje novo utočište u kampu dobojskih paraglajdera, napominje, nalaze se i vuk, lama, magarac, lanad…

Foto: Fena

– Onda smo, uz pomoć Grada Doboja, nedaleko odavdje, uzeli i farmu jelena-lopatara. Tako da i tu farmu, koja je udaljena tri kilometra, imamo kao jednu od turističkih ponuda. Ovo se mjesto širi u svim pravcima i postaje zanimljivo širokom spektru ljudi.

Neko dođe zbog adrenalinskih sportrova, neko zbog životinja, neko zbog prirode, neko zbog umjetnosti… Nedavno se zatvorila likovna kolonija, koja je također bila u našem kampu. Svakim danom postajemo zanimljiviji i okupljamo sve više posjetilaca- kaže Tubić.

Njihova je baza, ističe, već postala prava turistička destinacija Grada Doboja, a ovih su dana ugostili i istraživačku ekipu, koja će sve do sutra istraživati pećinu “Mokra Megara”.

-Pećina će svakako proširiti turistički potencijal ovog kraja. Pri tome mislim na planinu Ozren, Maglaj, Doboj, Gračanicu…Sva okolna mjesta koja gravitiraju prema toj pećini i planini Ozren. Vjerujem da će, nakon ovih istraživanja, biti ‘upakovana’ u lijep turistički potencijal – uvjeren je Tubić.

Sama pećina, ali i njena okolina, ističe Tubić, prelijepe su lokacije za istraživanja te turističke obilaske. Pedesetogodišnji Tubić drži i neke paraglajderske rekorde.

-Bosna i Hercegovina, u zadnjih godinu dana, ima dobre rekorde. Napravljeno je nekoliko dobrih preleta. Ja imam, onako, dosta dobrih letova sa našeg glavnog poletišta- Gostilja, a i sa nekih okolnih i evropskih poletišta.

Mislim da je, sada, akcenat da se što više mladih uveče u ovaj sport te da se posvete letenju, jer su aero sportovi u BiH, nažalost, možda i zapostavljeni. Nisu na onom nivou na kojem bi trebali biti. Bilo bi lijepo da se uključe mladi i otkriju ljepote ovog sporta – podvlači Tubić.

Paraglajding, ističe, okuplja ljubitelje prirode, a ne samo ljubitelje aero sportova. Njegov klub ima oko 40-ak članova, a baza za smještaj ima na raspolaganju 30-ak kreveta.

 

Fena