U Neumu otvoren Festival podvodnog filma

Događaji Magazin
Foto: Sabina Buzaljko/BHRT

U Neumu je otvoren Festival podvodnog filma. Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji koja na poseban način promoviše borbu za očuvanje okoliša i čiji filmovi prikazuju podvodni svijet na jedan poseban način. U konkurenciji autora iz cijelog svijeta nagrađeni su najbolji.

Drugo izdanje Festivala podvodnog filma u Neumu ponudilo je brojne zanimljive i kreativne filmove koji su nastali pod vodom. Od brojnih pristiglih prijava iz cijelog svijeta žiri je imao težak zadatak, odabrati 26 najboljih, koji će se takmičiti za grand prix i ostala priznanja.

Ovogodišnji Grand prix festivala pripao je američkom autoru Klejton Konu za film Tiger Shark King. Dodijeljene su i nagrade za najbolji eko film, najbolju muziku i najbolju kameru.

Jedna od glavnih zadaća ovog festivala je zaštita okoliša i očuvanje podvodnog svijeta.

Ovaj festival je jedan od najboljih ovakvog tipa zato što organizatori brinu o zajednici i važan im je sadržaj filma, a to je prava rijetkost na festivalima ovog tipa u svijetu.

Drugog dana festivala održana je edukativno ekološka radionica podvodnog snimanja i sigurnosti pod nazivom “Podvodni svijet” pod vodstvom certificiranih ronilaca. Festival podvodnog filma dio je manifestacije “Neumsko ljeto”.

 

BHRT