Počela grijna sezona: Provjerili smo kako se kreću cijene peleta i iscijepanih drva

BH Teme

Počela grijna sezona

Temperatura u BiH pala je ispod 10 stepeni celzija te je sredinom ovog mjeseca i zvanično počela grijna sezona. S obzirom na česte oscilacije u cijenama ogrijevnog materijala tokom prošle godine provjerili smo kakve cijene očekuju građane ove sezone.

Muhamed Helać portparol kompanije “Drvosječa” rekao je za Klix.ba da je situacija na bh. tršištu stabilna te da neće biti nestašice peleta, ali i da se ne očekuju značajnija poskupljenja.

Cijena tone peleta se kreće od 500 do 520 KM, dok cijena palete ogrijevnog drveta iznosi od 150 do 165 KM.

“Trenutna cijena lignit uglja po toni iznosi 235 KM, a kamenog uglja 285 KM”, kaže Helać.

Govoreći o mogućim promjenama cijene Helać ističe da ukoliko dođe do poskupljenja ono neće značajno utjecati na budžet građana.

“Do kraja godine ne bi trebali očekivati dramatične promjene u cijeni, prirodno je da na ovom tržištu dođe do određene promjene kada dođe zima, ali te promjene u ovoj godini ne bi trebale biti značajne toliko da bi ugrozile budžet građana”, objašnjava Helać.

Podsjetimo, cijena peleta po toni prošle godine dostigla je vrtoglavih 1.000 KM, nakon čega je Vlada FBiH donijela odluku kojom najviša prodajna cijena peleta ne može prelaziti 561,60 KM po toni.

“Cijene su dosta stabilne i zasigurno da će se dugo zadržati, mi održavamo napore sa našim partnerima i drugim konkurentima da ove cijene održimo i do kraja godine da se ne dešava ono što se dešavalo prošle godine i da se cijene ne mijenjaju često”, zaključuje Helać.

Klix