Poslije 62 godine rada majstor Salih Mešković iz Tuzle zatvorio salon i otišao u zasluženu penziju

Magazin
Foto: RTVTK

Poslije 62 godine rada majstor Salih Mešković iz Tuzle zatvorio je svoj frizerski salon i otišao u zasluženu penziju.

U salon koji se nalazi u neposrednoj blizini Trga slobode, Mešković je prvi put ušao 1960. godine. Učio je zanat od majstora Osmana Latifagića, a potom ga i naslijedio u radnji sve do ljeta 2022. godine.

– Vlasnik lokala je odlučio da otvori nešto drugo i zbog toga zatvaram salon. Sada idem u pravu penziju mada bih mogao raditi još – izjavio je Mešković, legendarni Tuzlak i brico sa najdužim stažom u Bosni i Hercegovini.

Radovi u objektu već su počeli, a majstor Salih će se u budućnosti posvetiti svom voćnjaku u kojem ima stotinjak stabala šljive, dvadesetak oraha, ali i obradivog zemljišta.

Evocirajući uspomene na dane kada je radio, majstor Salih sjeća se agresije na Bosnu i Hercegovinu kada je pripadnike Armije R BiH, prognanike koji su stigli u Tuzlu, policajce… šišao besplatno.

Foto: RTVTK

Radio je do 77 godine ali, kaže, “godine ne broji jer se starosti ne boji”. Svojim mušterijama nije dozvoljavao da biraju kako će ih šišati.

– Meni su sve mušterije drage. Ali kada vidim mušteriju, oblik glave, ja znam kako ga treba šišati. Meni nisu trebali govoriti i zato su me kasnije prihvatili takvog pa su sjedali u stolicu i govorili: Majstor Salih, ošišaj me – prisjeća se prošlih dana majstor Mešković.

On je i svojevrsni hroničar prilika u gradu Tuzla. Vodio je evidenciju o danima kada su pali prvi snjegovi u Tuzli, a pamti i sjeća se mnogih dragih ljudi koji su došli i prošli kroz njegovu radnju.

RTVTK