Predstavljamo: FK “Bijeljevac” Miljanovci – ljepša strana bh. fudbala

Intervjui Vijesti

Fudbalski klub “Bijeljevac” iz kalesijskog naselja Miljanovci takmiči se u Trećoj ligi Tuzlanskog kantona. Klub je prije par godina obnovio svoj rad, da bi prošle godine dobio novu Upravu koja je pred sebe postavila zadatak da od Bijeljevca napravi prije svega jedan zdrav sportski kolektiv u kojem će drugarstvo i zajedništvo biti na prvom mjestu, a tek onda da se pokuša ostvariti uspjeh na zelenom terenu.

Novo rukovodstvo predvodi Rijad Alić, bivši fudbaler, između ostalog, tuzlanske Slobode, Mramora, tojšićke Sloge,…Pored Alića, rukovodstvo kluba čine mnogi bivši i sadašnji igrači Bijeljevca koji znaju šta znači biti dio ovog kolektiva.

Za veoma kratko vrijeme pokrenuti mnogobrojni bitni procesi za klub. Radilo se na infrastrukturi, finansijskoj stabilizaciji kluba kao i stvaranju preduslova za bolje funkcionisanje kluba u sportskom segmentu.

“Iza nas je jedan period gdje se puno radilo. Što se tiče infrastrukture, radili smo na uređenju svlačionica, stadionskog kompleksa kao i samog travnjaka. Što se sportskog segmenta tiče, uspjeli smo nakon dugo vremena formirati omladinski pogon, te napraviti okosnicu od 20-ak igrača za prvi tim za narednu sezonu” – kaže za Super Portal Rijad Alić, predsjednik fudbalskog kluba Bijeljevac Miljanovci.

Kada su u pitanju rezultati prvog tima, oni su bili iznad očekivanja. Bijeljevac se do samog kraja prvenstva borio za ulazak u veći rang. Na kraju je nedostajalo malo sportske sreće pa su Miljanovčani završili kao drugi na tabeli.

“Pred početak sezone dogovor je bio da do kraja igramo fer i korektno, bez ikakvog rezultatskog imperativa. Naravno, svako voli biti prvi i pobjeđivati, ali mi smo željeli napraviti jedan mali zaokret u tom pogledu. Želja nam je da se svaka ekipa koju ugostimo osjeća dobro na našem stadionu, ne želimo da šaljemo ružne slike iz Miljanovaca, kojih je nažalost bilo u prošlosti. Takvim pristupom, pobrali smo simpatije javnosti. Tokom cijele sezone igrali smo dobro, na kraju je falilo malo sportske sreće, ali nismo nezadovoljni. Ekipa Mladosti iz Gornje Tuzle je ipak zasluženo ušla u viši rang i ovom prilikom im još jednom čestitam” – govori Alić.

FK Bijeljevac Miljanovci

Na oduševljenje Miljanovčana, Bijeljevac je ponovo krenuo u proces formiranja omladinskog pogona. Preko 50 dječaka i djevojčica različitih starosnih dobi pravi prve fudbalske korake na stadionu u Miljanovcima. Ono što je naišlo na veliki broj pozitivnih reakcija u javnosti je povratak u klub jedne od najvećih legendi kluba, Kadre Aljukića, čovjeka koji je najzaslužniji što je Bijeljevac prije par godina obnovio svoj rad. Aljukić je prepoznao pozitivne promjene u klubu i stavio se na raspolaganje svom Bijeljevcu.

Još jedan veliki projekat koji je sproveden u prvoj godini rada nove uprave je uređenje travnjaka. Sada stadion “Djedovo polje” ima jedan od najboljih travnjaka na području TK. Ovo će u mnogome olakšati treniranje i igranje utakmica igračima. Potvrdio nam je to i Aldin Krainović, kapiten i najbolji strijelac kluba u protekloj sezoni. Ujedno je i Krainović jedan od igrača sa najdužim stažom u klubu. Kako kaže, situacija u klubu nikad nije bila bolja.

“Klub se zahvljajući zajedničkim radom svih nas digao na jedan viši nivo. Zahvaljujući našem Reši (Rešad Alić op.a) koji je pravi vojnik kluba, travnjak stadiona izgleda predivno. Pored radova na infrastrukturi, rekao bih i da atmosfera u klubu nikad nije bila bolja. Među nama igračima vlada pravo drugarstvo i zajedništvo. Siguran sam da ćemo sljedeće sezone napraviti uspjeh i na zelenom terenu, te ostvariti plasman u viši rang. Bijeljevac to zaslužuje i tu mu je i mjesto” – kaže Krainović.

Uprava kluba ne namjerava stati na ovome. Nedavno je pokrenuta i akcija za iskopavanje bunara pored stadiona. Tako bi se dugoročno riješilo pitanje navodnjavanja na stadionu. Akciju su podržali mještani Miljanovaca, ali i susjednih naselja, bivši igrači Bijeljevca, dijaspora, prijatelji i sponzori kluba i mnogi drugi. Na kraju, u akciju su se uključili i članovi prvog tima Bijeljevca, koji si su među sobom prikupili dio novca koji je nedostajao.

“Prije par trenutaka sam dobio informaciju od igrača da su oni prikupili ostatak novca koji nam je nedostajao za iskopavanje bunara. Veliki je to i značajan projekat za naš klub. Riješit ćemo pitanje navodnjavanja na stadionu na duži period. Zaista želim da se zahvalim igračima na svemu učinjenom. U ime Uprave im se zahvaljujem za sve učinjeno u protekloj sezoni, i na terenu i van njega. Bez njih mi zaista ne bi mogli uraditi sve što smo planirali” – kaže Alić.

Ujedno je najavio i nove projekte vezane za Bijeljevac. O čemu će javnost biti upoznata. Također iz Bijeljevca se zahvaljuju svim prijateljima kluba, navijačima, simpatizerima i svim koji su pomogli klubu u proteklom periodu. Također,pozivaju sve Miljanovčane sa dobrim namjerama da se uključe i rad kluba i pomognu njegovo funkcionisanje koliko mogu jer kako kažu pred klubom su velike stvari.

 

“Sljedeće sezona je naša u svakom smislu” – poručuju predsjednik Bijeljevca Alić i kapiten Krainović.

 

Super Portal