Veliki uspjeh: Bh. teniserke izborile plasman u viši rang Billie Jean King kupa

Vijesti
Foto: Teniski savez BiH

Ženska teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine u crnogorskom Ulcinju ostvarila je veliki uspjeh izborivši promociju u II Euroafričku zonu Billie Jean King Cupa.

Takmičenje se održalo u Ulcinju (Crna Gora) od 6. do 11. juna. Teniserke BiH su došle na turnir u dobroj takmičarskoj formi, te su uz mini pripreme i treninge koje su imale tokom sedmice zadržale visoki kvalitet igre u cilju osvajanja prvog mjesta, koje bi ih dovelo do plasmana u viši rang Billie Jean King Cup takmičenja u kojem bi se takmičile u narednoj sezoni.

Ovaj veliki rezultatski uspjeh naše djevojke su ostvarile ubjedljivim pobjedama protiv selekcija Nigerije i Crne Gore u grupnoj fazi turnira, te pobjedom u finalnom meču nad reprezentacijom Maroka.

U susretima u grupi protiv reprezentacija Nigerije i Crne Gore, bh. teniserke su svojim protivnicama prepustile svega četiri gema u pet odigranih mečeva. Ova statistika pokazuje da su naše djevojke bile, kao i uvijek maksimalno motivisane kada se igra za reprezentaciju i državu Bosnu i Hercegovinu.

U finalnom susretu sa teniserkama iz Maroka nastavljena je pobjedonosna serija bh. igračica. Prva na teren izašla je Nefisa Berberović, koja je za protivnicu imala Yasminu Kabbaj. Nefisa je svoj meč okončala rezultatom 6/1, 7/5, te na taj način donijela prvi bod i vodstvo od 1-0 za Bosnu i Hercegovinu. U drugom meču Dea Herdželaš je igrala protvi Aya El Aouni. Dea je rutinskom pobjedom od 2-0 po setovima (6/2, 6/4) osvojila drugi bod za Bosnu i Hercegovinu, za konačni rezultat BiH-Maroko 2-0.

Maksimalan rezultatski učinak na ovogidšnjem “Billie Jean King Cup” takmičenju sa pravom daju nadu da teniska seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine ima budućnost, te da će u narednim godinama ranking ove reprezentacije ići uzlaznom putanjom.

BH teniska reprezentacija je nastupila u sastavu: Dea Herdželaš, Nefisa Berberović, Suana Tucaković i Anastasija Ignjatić. Selektor reprezentacije je Kenan Maličbegović, a kondicioni trener Dejan Rađenović.

Naredne godine reprezentacija BiH igrat će u II Euroafričkoj zoni najjačeg i jedinog zvaničnog takmičenja reprezentacija u ženskom tenisu.

Klix