Priča iza najpoznatije fotografije mladenaca pod opsadom Sarajeva: Za 21 dan smo sve organizovali

Magazin
Foto: Danilo Krstanović

Sanela i Emir Klarić se nalaze na najpoznatijoj fotografiji mladenaca koju je legendarni Danilo Krstanović snimio tokom opsade Sarajeva. Oni sada otkrivaju kako je tekao proces pripreme za vjenčanje.

Ova fotografija je nedavno izložena u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine na izložbi “Labirinit devedesetih”. Izložbu su posjetili i Sanela i Emir. Vjenčali su se 1995. godine. Na fotografiji nasmijani šetaju Kulovićevom ulicom, a u pozadini se vide platna razapeta između zgrada.

“Mi smo jednostavno željeli da se vjenčamo, nama nije bilo važno kako. Za 21 dan smo sve organizovali. Emir je meni napravio cipele, a ja sam njemu sašila košulju i prsluk. To je bio događaj kojem su svi željeli nešto dati. Svi su željeli da doprinesu, nešto da urade”, navela je Sanela.

“Kad smo se vjenčali, pitali su nas: ‘Gdje ćete na medeni mjesec?’ Mi smo imali Azura, komšiju u ulici koja se zvala Obala pa smo govorili: ‘Idemo kod Azura na obalu'”, kazali su kroz smijeh.

Foto: Bojan Kovačević

Foto: Bojan Kovačević

Fotografija sarajevskih mladenaca postala je simbol borbe i otpora Sarajlija, kao i nade i vjere u bolju budućnost. Danas se smatra jednom od najvažnijih fotografija u historiji ratne fotografije. Sanela i Emir su i dalje u braku i imaju dvije kćerke.

Izložba “Labirint devedesetih” predstavlja plod trogodišnjeg istraživanja, rada i saradnje pojedinaca, stručnjaka, aktivista i partnerskih organizacija iz zemalja bivše Jugoslavije okupljenih oko inicijative Muzej devedesetih.

Klix