Priča o ljubavi: Upoznajte Ivonu i Nermina koji stoje iza “Our pirate life”

Lifestyle
Foto: Our pirate life

Gosti Večernjeg studija su bračni par Ivona i Nermin Ribić, poznatiji po Instagram profilu Our pirate life na kojem objavljuju romantične i očaravajuće fotografije iz svoje svakodnevnice, ali i zanimljivih putovanja.

Njihova Instagram priča krenula je iz ljubavi.

“Definitivno. Ljubavi prema stvaranju. Ljubavi prema umjetnosti. Umjetnost živi zauvijek. Ako već mate talenat i ljubav prema umjetnosti, šteta je ne pokušati stvarati, pa čak i nadati se da ćete stvoriti nešto dovoljno interesantno da živi i poslije vas i pomogne i inspiriše nekog drugog.” – zaključuje Ivona.

Njen partner u životu, ali i na fotografijama, objasnio je kako je došlo do kreiranja profila Our Pirate Life na Instagramu:

Na samom početku, fotografije smo objavljivali na dva odvojena profila, ali vrlo brzo smo shvatili da ne želimo imati odvojene uspomene već zajedničke, što nas je ponukalo da počnemo raditi tzv. #coupleselfies. Sljedeći logičan korak je bio da to i objavljujemo na jednom zajedničkom page-u i tako je nastao profil. Trenutno uživamo u procesu stvaranja i pričanja priča fotografijom.”- zaključuje Nermin.

U dijelu kada objašnjava kako nastaje dobra fotografija ističe da je potrebno dosta loših fotografija da bi se došlo do onih dobrih.“ Tri godine loše fotografije I samokritike, da bi poslije toga bilo lakše. Najbitnije u svemu je da u te tri godine ne odustanete, da pomijerate svoje limite i okušate se u svim sferama fotografije kako biste pronašli ono što zaista želite da fotografišete.

Za fotografiju koju mi radimo najbitnije je dobra priprema (osmisliti priču koju želimo ispričati, istražiti lokaciju, pratiti prognozu, osmisliti stajling itd). Iako je kaže teško izdvojiti najdražu fotografiju jer se svaka od njih veže za neku priču ili uspomenu, te da se vode motom da je najbolja fotografija ona koja će tek biti napravljena, fotografija koja je nastala u Meteori u Grčkoj je za bračni par Ribić posebna jer su se prilikom njenog stvaranja, prema njihovim riječima poklopili svi uslovi, a ideja, priča i stajling su bili u savršenom balansu.

Nermin i Ivona žele putovati na Island, koji je sudeći prema interesu influensera i umjetnika “najinstagramičnije” mjesto na svijetu.

Nermin dodaje da je Island nevjerovatan zbog prirode (poznata kao zemlja vatre i leda).

“Aktivni vulkani, zelene doline, glečerski fjordovi, vodopadi, crne pješčane plaže, iako su vrlo pristupačne, i dalje su praktično netaknute ljudskom civilizacijom. Jer Islanđani imaju veliki respekt prema svojoj prirodi.”

Nermin ističe i to da je Island kao destinacija popularna na Instagramu zbog uvijek tmurnih i oblačnih dana koji stvaraju idealne uvjete za fotografiju. Uz foto aparat i dobru volju za stvaranje dobre fotografije potrebno je dosta vremena i truda. “Za mene, dobra fotografija je ona koja priča priču, ako vi na fotografiji osjetite taj trenutak, tog zaljubljenog para ili osjetite hladnoću nekog zimskog pejsaža, ukoliko izazove bilo kakvu emociju u vama onda mislim da imate dobru fotografiju. -objašnjava Nermin.

Putovanja su uvijek bolja u paru, a ovaj bračni par radi zajedno, živi putuje i kreira fotografije iz ljubavi. Osim fotografija sa putovanja objavljuju i očaravajuće fotografije iz svakodnevnice u Sarajevu gdje žive. Na pitanje kako ne upadaju u zamku da previše vremena provode zajedno Ivona ističe da i oni podliežu uzajamnim kompromisima, ali da je iznad svega u životu važno birati partnera sa zajedničkim interesima i hobijem. Ivona smatra o da je veoma bitan i odgoj djece da bi se novim generacijama omogućoilo da slobodnije i ljepše žive.

Vrijeme se danas mijenja mnogo brže nego prije i pojavljuju se zanimanja koja nikad nisu postojala. Nama je stvarno fascinantno koliko različitih i kreativnih poslova ima. Tako da za razliku od samo par godina unazad kada si prvo razmišljao šta je dobar posao i gdje ima para, danas jedino što te treba brinuti je da što prije otkriješ šta voliš, šta te interesuje, i krenuti tim putem. Jer ako radiš ono sto voliš, za to ćeš uvijek imati snage da učiš i budeš bolji“.- ističe Ivona i dodaje da su ona i Nermin željeli upisati umjetničku akamediju, ali su odustali jer su se bojali zbog matrice “od umjetnosti se ne može živjeti. Ivona zaključuje da se zbog fotografija vratila svojoj velikoj ljubavi.

Na spisku destinacija koje je ovaj mladi par posjetio brojna su čarobna mjesta iz Bosne i Hercegovine. U sklopu projekta “Put kraljice Katarine” posjetili su Blagaj i Počitelj. “Planiramo posjetiti sve bitnije lokacije koje su povezane sa Kraljicom Katarinom. Blagaj je bio prva destinacija naše priče jer je to njeno rodno mjesto. Bili smo i u Bobovcu koji je bio glavni grad Bosanskog kraljevstva. Plan je da posjetimo jos mnoge stare utvrđene gradove I zanimljive lokacije po cijeloj državi, i da završimo u Rimu gdje je kraljica ostala do kraja svog života. Tako da se radujemo tom putovanju i i mislim da će priča biti jako zanimljiva.”

Nermin i Ivona upoznali su i bračni par Čamo, Amara i Lejlu na Instagramu poznatiji kao #ficacrew koji obilaze planetu u oldtimeru.

Ne propustite njihov zajednički, a ujedno Nerminov i Ivonin prvi televizijski intervju u “Večernjem studiju” sa Sanelom Dujković.

N1