Prije 41 godinu emitovana prva epizoda kultne serije “Mućke”

Iz Sehare Magazin
Foto: Twitter

Prije 41 godinu, 8. septembra 1981. godine, emitovana je prva epizoda kultne serije “Mućke” (eng. Only Fools and Horses) koju je BBC proglasio za najbolji britanski sitcom svih vremena.

Serija, čiji je kreator John Sullivan, prati život braće Trotter iz Peckhama, sitnih trgovaca Dereka (David Jason) i Rodneya (Nicholas Lyndhurst)  koji kroz cijeli tok serije pokušavaju da se obogate trgujući raznoraznim stvarima i radeći svakakve poslove.

Derek (Del) je prisiljen starati se od svom mlađem bratu Rodneyu jer su rano ostali bez majke dok ih je otac napustio. Sa njima živi vremešni djed (Lennard Pearce) kojeg naknadno u seriji mijenja stric Albert (Buster Merryfield).

Pored njih, veliko uspjehu serije doprinijeli su i sporedni likovi: komunalni radnik i švercer Triger (Roger Lloyd Pack),  prodavac polovnih automobila Boycie (John Challis), Boycieva žena Marlene (Sue Holderness), vlasnik lokalnog puba Mike (Kenneth MacDonald), mladi švercer i Rodneyev prijatelj Mickey Pearce (Patrick Murray), vozač kamiona Denzil (Paul Barber), inspektor Slater (Jim Broadbent), Delova supruga Raquel (Tessa Peake-Jones), Rodneyeva supruga Cassandra (Gwyneth Strong) i mnogi drugi.

Serija je stekla veliku popularnost uprkos slaboj gledanosti na početku. Vremenom je postala popularna i na našim prostorima te su iz čuvene replike iz serije odrasle mnoge generacije.

“Mućke” su emitovane u sedam sezona od 1981. do 1991. godine, a nekoliko božićnih specijala emitovano je i nakon 1991. godine. Ukupno su emitovane 64 epizode. Zadnja epizoda je bio božićni specijal emitovan 25. decembra 2003. godine.

 

Serija je osvojila mnoge nagrade, a 2004. godine izabrana je od strane javnosti za najbolju britansku seriju svih vremena. Glumci koji su ostvarili uloge u ovoj kultnoj seriji stekli su veliku popularnost u Velikoj Britaniji i šire, a David Jason je za uloga Dela dobio titulu Sera dok su brojne scene i replike postale kultne i prepričavaju se i danas danas, poput one čuvene Delove “This time next year we’ll be millionaires!

 

Super Portal