Profesor matematike snima predavanja u prirodi

Zanimljivosti

Prvi val pandemije koronavirusa opustošio je školske učionice i fakultetske dvorane, a nastava se preselila na internet. Redovni profesor Zavoda za primijenjenu matematiku Fakulteta elektrotehnike i računarstva Univerziteta u Zagrebu Mervan Pašić svoje je studente oduševio predavanjima koje je snimao u prirodi, najčešće uz zagrebačko jezero Jarun.

– Kada su nas zatvorili, kada je bio lockdown, a ja sam onda htio napraviti nešto suprotno, pobjegao van i otišao sam na Jarun kako bi ljudima skrenuo pažnju na to da ništa nije stalo, sve ide dalje, ali u različitom obliku, rekao je.

Pomislio je ako već ne može studente dovesti na predavanje, ono može doći njima, prenosi HRT.

– Ljudi su bili oduševljeni zbog tog kontinuiteta. Mi smo i dalje imali predavanja, dodao je.

Do aktualne pandemije popularni profesor nije mnogo znao o snimanju i društvenim mrežama. Međutim zbog studenata se spremno uhvatio u koštac s novom tehnologijom. Profesor Pašić kaže kako ništa ne može zamijeniti nastavu uživo, ali da je dobro da studenti imaju i druge načine učenja.

Studenti su nedavno doznali da njihov profesor svira nekoliko instrumenata. Kako bi im na zabavan način približio vektorske funkcije i prostorne krivulje, o njima je napravio rap pjesmu.

– Kao amaterskom muzičaru, nešto mi je falilo, pa sam došao na ideju da bi te lekcije mogle imati nekakav muzički dodatak. Mučilo me kako riječi o tom gradivu uokviriti u nekakav muzički komad koji će biti interesantan ljudima, govori.

Šta studenti misle o profesoru Pašiću, svjedoče mnogobrojni pozitivni komentari na društvenim mrežama.

Među njima je i ovaj:

– Vaš entuzijazam i energija nas motivišu da učimo i razumijemo matematiku na lijep način.

Super Portal/HRT