Tuzlanska Ilinčica u sve ljepšem izdanju: Uređeni vidikovci i piknik zone

Vijesti

Rekonstrukcija tuzlanskog izletišta Ilinčica počela je prije pola godine, a omiljeno mjesto među građanima poprima sve ljepše izdanje. Do danas je uloženo blizu 170 hiljada maraka, a radovi se izvode predviđenom dinamikom.

U okviru projekta rekonstrukcije izletišta Ilinčica do danas je postavljena savremena led javna rasvjeta u dužini od 1.200 metara, sa 80 sijaličnih mjesta, u vrijednosti od 131.500 KM, a uređeno je i 16 piknik lokacija za posjetitelje u što je uloženo 34.230 KM.

Također, završena su i tri vidikovca za odmor i razgledanje grada, koji će se nalaziti u sastavu biciklističke staze u dužini od četiri kilometra na ovom lokalitetu.

U toku je finalizacija radova na uređenju objekta Doma prirode, procijenjene vrijednosti 350.000 KM. On će biti multifunkcionalog karaktera za edukativne sadržaje, druženje, odmor i rekreaciju. Za ovaj objekat, trenutno se vrši i nabavka neophodne opreme.

“U nastavku realizacije projekta, između ostalog, planirano je uspostavljanje video nadzora objekta i lokaliteta Ilinčice. Također će biti obnovljena biciklistička staza u dužini od oko četiri kilometra. Planirana je i nabavka bicikala koji će biti na raspolaganju posjetiteljima, kao i nabavka i postavljanje šest solarnih-pametnih klupa u gradu, te postavljanje promotivnih bilboarda. Mi permanentno povećavamo površine pod uređenim parkovskim površinama”, kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Lijep i ugodan ambijent

Ilinčica nudi izuzetno lijep prirodni ambijent za boravak, bilo da ste usamljeni šetač ili ste došli sa grupom na piknik. Proteklih godina bila je izložena zubu vremena, ali i nesavjesnom ponašanju građana koji su svojim negativnim postupcima doprinosili daljem urušavanju njenog izgleda.

Njena rekonstrukcija, između ostalog, omogućena je EU projektom prekogranične saradnje između naše zemlje, Hrvatske i Crne Gore “Panonsko-jadranska veza”. Direktorica Udruženja za razvoj Nerda Lejla Hasić je istakla kako radovi idu planiranom dinamikom.

“Mi osim vanjskog i unutrašnjeg uređenja kuće Dom prirode, 16 piknik lokacija, tri vidikovca i urađene rasvjete, zajedno sa Gradom Tuzlom organizujemo edukacije koje su prekograničnog karaktera. Upravo iduće sedmice imamo jednu koja se dešava u Podgorici, gdje će učestvovati deset polaznika iz Bosne i Hercegovine. Tema će biti posmatranje ptica, kao dodatni doprinos turizmu”, navela je Hasić.

Osim spomenutih radova, na Ilinčici će se izvršiti i mapiranje. Uz postavljanje 20 tabli edukativnog karaltera, sa predstvaljanjem bogatstva flore i faune na ovom izletištu.

 

Super Portal/Klix