Rang lista zemalja po koeficijentu inteligencije: Znate li na kojem mjestu je Bosna i Hercegovina?

Magazin Zanimljivosti
Foto: Reddit

Nezavisna organizacija World Population Review (WPR) sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, objavila je rang listu zemalja svijeta prema testiranju inteligencije, čime je također i objavljena statistika prosječnog IQ-a u svakoj od zemalja.

WPR prati demografske podatke putem API sistema s ciljem predstavljanja statističkih pokazatelja o broju stanovnika, stepenu obrazovanja, stopi zaposlenosti/nezaposlenosti, koeficijentu inteligencije itd.

Na osnovu podataka koje je WPR prikupio za 2022. godinu o koeficijentu inteligencije, najveći prosječni IQ rezultati na svijetu pripadaju Japancima (106,49), a iza njih su građani Tajvana (106,47) i Singapura (105,89).

U top deset zemalja sa najvišim prosječnim IQ-om, nakon Japana, Tajvana i Singapura, ubrajaju se Kina, Južna Koreja, Bjelorusija, Finska, Lihtenštajn, Nizozemska i Njemačka.

Kada je riječ o zemljama našeg regiona, najbolji plasman ima Hrvatska kojoj je pripalo 37 mjesto i prosječni IQ od 95. Slijedi Srbija na 59. mjestu sa IQ-om 89. Bosna i Hercegovina je na 66 poziciji, a u našoj zemlji je prosječni IQ, prema statističkom prikazu WPR-a, 88. Iza nas su Crna Gora (IQ 86) i Sjeverna Makedonija sa prosječnim IQ-om 81.

U izvještaju, iz WPR-a su naglasili da metoda kojom oni dolaze do podataka o koeficijentu inteligencije nije jedina. Zapravo, postoji mnogo različitih načina za procjenom koje zemlje svijeta su najpametnije, a veliki broj njih se uopšte ne veže sa IQ testiranjem.

Primjerice, mogu se uporediti rezultati akademskih testova svake zemlje, njenu vjerovatnoću da “proširi granicu znanja” i uvede nove tehnologije podataka (indeks inteligencijskog kapitala), ili čak broj Nobelovih nagrada koje je svaka zemlja osvojila. Također, mogu se kombinovati i svi pomenuti načini.

Oslobođenje