Sanjin Pehlivanović osvojio srebrnu medalju na Svjetskim igrama!

Vijesti
Foto: WCBS

Najbolji bosanskohercegovački igrač bilijara, Sanjin Pehlivanović, nastavio je da blista na svjetskoj sceni i u Birminghamu (Alabama, Sjedinjene Američke Države) postigao je svoj najveći uspjeh u seniorskoj karijeri.

Naime, Pehlivanović je na Svjetskim igrama osvojio srebrenu medalju nakon što je u izvanrednom finalu poražen od po mnogima najboljeg igrača na svijetu, Nijemca Joshue Fillera.

Sanjin je vodio veći dio meča, imao je 8:7, ali Filler koji u svojoj riznici ima bukvalno sve što jedan igrač bilijar može imati (svjetski prvak, evropski prvak, osvajač US Opena) je imao više koncentracije u završnim partijama.

Svjetske igre (World Games) su pandan Olimpijskim igrama, i na njima se takmiče sportovi koji nisu olimpijski. Na ovogodišnjim Svjetskim igrama je nastupilo 3 600 sportista u 34 sporta iz 100 zemalja svijeta.

World Games se održava od 1981. godine i na njemu se takmiče sportovi kojih još uvijek nema na Olimpijskim igrama. Priznate su od strane Međunarodnog olimpijskog odbora i često se događalo da sportovi sa Svjetskih igara nakon određenog vremena postanu olimpijski.

Bilijar je dio programa svakih Svjetskih igara od Igara 2001. u Akiti u Japanu. Sistem takmičenja je takav da na završnom turniru igra samo 16 igrača, a svi su prvaci svojih kontinenata. Pehlivanović je bio prvak Evrope u disciplini “10” i tako je dobio mjesto u Birminghamu.

U 1. kolu 20-godišnji Sarajlija savladao je Omara Al-Shaheena iz Kuvajta, 11:3, da bi u drugom meču bio bolji od Johna Morre iz Kanade 11:9. Protivnik u polufinalu bio je sjajni Aloysius Yapp iz Singapura, Pehlivanović ga je pobijedio 11:7 i osigurao medalju.

– Meč je bio izuzetno težak, imao sam priliku kod vodstva 5:3, nisam je iskoristio, Josh je odigrao nekoliko nevjerovatnih poteza. Sretan sam što sam osvojio srebrnu medalju, iako osjetim da sam mogao i više.

Prvi sam igrač iz Bosne i Hercegovine koji je došao na Svjetske igre, uvijek sam ponosan kada uradim nešto za svoju domovinu, mi smo mala država i divan je osjećaj kada uradiš nešto da se za tvoju zemlju čuje u cijelom svijetu. Ova godina ide dobro za mene, tu sam, nadam se da ću uskoro biti na samom vrhu, rekao je nakon meča Sanjin Pehlivanović.

Sport1.ba