Šefket Ćivić je prvo obnovio pčelinjak pa kuću – do zime proda sav med

Vijesti
Foto: S.Smajlović/Agroklub

Dugogodišnji pčelar Ševket Ćivić iz Tokoljaka, tridesetak kilometara od Srebrenice vlasnik je 60 sanduka pčela. Za Agroklub, kaže, da je zadovoljan ovogodišnjim prinosima meda, ali ističe da je ova godina teška i za pčelare zbog poskupljenja repromaterijala.

Ova godina je jako dobra i mnogo pčelare je iznenadila. Imali smo dobar prinos meda, ali tek sad problem nastaje kada treba pčele zazimiti. S druge strane, godina je i veoma teška za pčelare. Primorani smo podići cijenu meda zbog poskupljenja repromaterijala. Zato je i cijena kilograma meda 25 maraka“, naglašava Ćivić

Kvalitetan med

Tvrdi da je med s područja Srebrenice najkvalitetniji, potkrepljujući to činjenicom da ovo područje posjeduje ogroman prirodni potencijal za pčelarstvo zbog čistog okoliša i bogatstva raznovrsnog prirodnog bilja.

Naš med je najkvalitetniji zbog čiste prirode, jer nema u okolini zagađivača. Imamo 100 posto prirodni med. Moje mišljenje je da su mušterije jako zadovoljne, jer med redovno kupuju. Prodajem ga na kućnom pragu, a ponajviše u Federaciji BiH. Potražnja je velika i do zime će sav med biti prodat“, vjeruje.

Prvo pčeljnjak pa kuća

Ovaj  poznati srebrenički pčelar smatra da se pčelarstvom treba baviti prije svega iz ljubavi. On se time bavio i prije rata, a kada se među prvim povratnicima Tokoljaka vratio na svoje imanje, prvo je očistio i uredio plato za postavljanje pčelnjaka, a nakon toga čekao obnovu kuće

Prve rojeve dobio sam od prijatelja, kasnije kupio još nekoliko matičnjaka. Do prije dvije godine imao sam oko 100 sanduka, ali sam ih morao smanjiti zbog enormnog poskupljenja hrane za pčele, opreme i ostalih potrepština“, kaže Ćivić.

Ćivić, kaže da se rad i trud vremenom isplate, ali svaki početak je težak i zahtjevan. Najlakše je nabaviti košnice, ali treba da se radi konstatno da bi se opstalo. Pčele opasne bolesti dobijaju zbog nedovoljne pažnje. Osim toga, pčelnjak se mora čuvati i od napada medvjeda, koji su ovog ljeta nanijeli velike štete srebreničkim pčelarima. Također je mišljenja da je pčelarstvo grana koja nije mnogo razvijena na tom području te da se u nju jako malo ulaže.

Agroklub