Sjećanje na čovjeka u kariranoj košulji: Legendarni Nisvet Džanko napisao je najbolji CV ikad

Iz Sehare Kolumne
Foto: Facebook

Legendarni Nisvet Džanko je zauvijek otišao prije deset godina, ali sjećanje na čovjeka u kariranoj košulji i dalje živi među njegovim narodom…

Nisvet Džanko je jedno od najlegendarnijih tv lica u našoj zemlji. Autor je kultnog tv serijala “Pozitivna geografija” s kojim je obišao cijelu Bosnu i Hercegovinu u potrazi za neobičnim pričama običnih ljudi.

Osim toga, čovjek kojeg pamtimo po njegovoj čuvenoj kariranoj košulji, bio je i majstor pisane riječi. Njegov CV – životopis jedan je od najlegendarnijih ikad, a sigurno najoriginalnije napisan od svih. I u njemu je Džanko pokazao zašto se smatra legendom i zašto su ga svi voljeli.

Ja, Nisvet (Sulejmana) Džanko, rođen sam krajem septembra 1963. godine. Dakle, u prvoj dekadi horoskopskog znaka Vaga, u vrijeme kada kiša nije prestajala padati 27 dana. Barem ne kod nas u Foči, gdje sam prohodao, sve sa šlaufom u pričuvi od straha da me Drina ne odnese. A znala je Drina pobudaliti tako dobro da je i Ćehotinu vraćala u rikverc.

Vode se bojao nisam, te sam upisao i završio gimnaziju “Dr. Simo Milošević“, koja se nalazila na sastavcima Ćehotine u Drinu. Studij Geografije sam završio na PMF-u u Sarajevu. Prvi tekst objavio u studentskom časopisu Walter, tamo još 1987. godine. Rat proveo u Tuzli. Bio vojnik na liniji i pisao u novinama različitim. Što je bitno upoznao mentalitet tuzlanske nahije. A to nije malo.

Poslije rata vraćam se u Sarajevo. Pišem za novine i radim sa Jasminom Durakovićem na televizijskom serijalu “Čekajući 2001“.

U taj vakat se znalo desiti da me pozovu da odigram koju sporednu filmsku ulogu, što sam rado prihvatao za stoju na dan.

Danas me malo stid tih glumačkih angažmana. Ali stoja je u taj vakat bila golema, a dijete malo. Onda se desila “Pozitivna geografija“, televizijski serijal na kome sam poderao jednu deceniju svog života, a ko ne zna o čemu se tu radi onda je vala sigurno ignorant ili neko sa Fidžija. Jeste malo ova priča prepotentna, ali kada napraviš 284 emisije i neko ti traži da se izjasniš ko si i šta si onda ti od njega tražiš da ti iz pridžepka izvuče barem Oskara.

A on ga nema.

Poenta: O, Vi , kod kojih apliciram za ovaj projekat – ne dajte se zbuniti. Rekli ste šta Vam treba i dobićete to što tražite i za čim žudite.

Nisvet Džanko

Komada: 1

Metara: 2

Broj cipela: 48

Vakcinisan : 3x

U školi: Nije propadao

Vojska: Nijedna ga promašila nije

U kino išao redovno: od 4, 6, 8, 10 – kad je bilo.

Stanje organizma: Nije oronuo

P.S. Pri kuvetu i pri pameti.

Nisvet Džanko preminuo je prije deset godina (30. maja 2012. godine) na UKC-u Tuzla gdje je provodio postoperativni period nakon što mu je 10-ak dana ranije izvršena transplatacija jetre.

Džanku je najviše volio njegov narod, a i on sam je bio čovjek iz naroda…

Super Portal