Slapovi Kozice i Prokoško jezero su prirodni biseri Fojnice koje morate posjetiti

Lifestyle
Foto: Klix

Fojnica je osim po lječilištu poznata i po dvije veoma zanimljive turističke destinacije, slapovima Kozice i Prokoškom jezeru koji su najinteresantniji turistima uglavnom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Sigurno jedan od najljepših dijelova Bosne i Hercegovine nalazi se na području Fojnice. Malo mjesto koje krije tolika bogatstva, od zlata u rijekama, historije u Franjevačkom samostanu, do prirodnih bogatstava kao što su slapovi Kozice i Prokoško jezero.

Do slapova Kozice postoje dva puta, jedan makadamski kojim se ide od Kaćuna, a drugi koji prolazi kroz Fojnicu, koji je dobrim dijelom asfaltni, te nekoliko kilometara makadama do prirode i žubora vode. Slapovi Kozice nisu toliko poznate kao turistička destinacija, ali oni koji ih otkriju, rado se vraćaju.

Okružen šumama koje slap Kozice čuvaju kao najvrjedniji biser, teško je vidljiv iz daljine, a put do slapa je markiran te postoji i nekoliko klupa i šadrvana za piknik u prirodi, daleko od gradske gužve. Sastoji se od tri manja i dva veća slapa, visine oko 20-ak metara, a sat na ovom lokalitetu prođe kao minut.

S druge strane Fojnice, na puno većoj nadmorskoj visini, smješteno je Prokoško jezero, jedno od najljepših prirodnih mjesta u Bosni i Hercegovini i kao takvo svakako predstavlja i svojevrstan brand Bosne i Hercegovine.

Na 1.636 metara nadmorske visine možete uživati u čistoj i gotovo netaknutoj prirodi što je prepoznato kako kod pojedinaca tako i kod turističkih agencija i turoperatora koje u svojim ponudama imaju i određene aranžmane na Prokoškom jezeru.

Samo Prokoško jezero smješteno je na prelijepoj planini Vranica koja svojim položajem i konfiguracijom terena pruža iznimne mogućnosti za sport i rekreaciju pa je i interes biciklista i planinara izniman koji pod “obavezno” planiraju svoje ture prema ovom prirodnom fenomenu.

“S obzirom na veliki interes posjetitelja u posljednjih nekoliko godina bilježi se i određena ekspanzija u agroturizmu što se očitovalo izgradnjom brojnih vikend objekata za smještaj uz samo jezero od kojih mnoge pružaju ugostiteljske usluge usluživanja domaće hrane i proizvoda i na neki način postaju dio neizostavne ponude Prokoškog jezera. Iskreno se nadamo da će se određenim zakonskim rješenjima znatno olakšati registracija tog velikog broja objekata te da će se uvrstiti i u legalne tokove pod povoljnim uvjetima poslovanja čime će kvaliteta turističke ponude dostići jedan novi i viši nivo”, kazao nam je direktor Turističke zajednice SBK Miroslav Matošević.

Put do Prokoškog jezera je makadamski, zbog čega veliki broj domaćina u Fojnici na putu ka jezeru, iznajmljuje džipove po cijeni od 100 KM po danu. Mještani zamjere i sve većoj upotrebi quadova koji narušavaju mir i tišinu na ovom lokalitetu gdje posjetioci dolaze odmarati.

Ulazak automobilom na lokalitet jezera plaća se 10 KM, dok je cijena po osobi 2 KM. Brojni mještani iskoristili su priliku pa ljeto provedu u svojim vikendicama na jezeru te prodaju domaće proizvode turistima koji su, opet, većinom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Klix