Dodijeljene novinarske nagrade “Nino Ćatić”

Događaji
Foto: Novinarska nagrada "Nino Ćatić" Facebook

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari u nesdjelju je, po treći put dodijeljena, novinarska nagrada “Nino Ćatić”. Organizator dodjele nagrade je Udruženje “Biti novinar” iz Tuzle, a novinarska nagrada ”Nino Ćatić” se dodjeljuje u pet kategorija i to radijski izvještaj, televizijski prilog, pisani tekst, fotografija i blog/vlog.

Najbolje novinarske radove birao je žiri u sastavu Almasa Hadžić, Marko Divković, Salih Brkić i Marinko Sekulić Kokeza. Tema ovodišnjeg konkursa “Srebrenica – evropska odgovornost i historija, koji je raspisan kao i svake godine sredinom juna”, posvećena je majkama.

Nagradu za najbolji blog/vlog dobila je Ivona Grgić za priču “San“.

Nagrada za najbolju fotografiju pripala je Denisu Zuberiju, fotoreporteru agencije Anadolija. Nagradu za najbolji pisani tekst objavljen na web portalu i novinama osvojio je Edin Skokić za tekst “Mevlidi Hukić ubijeni su suprug, tri sina, dva brata…“

Nagradu za najbolji televizijski prilog dobio je Mensud Zorlak – Nova BH za priču “Ratko Mladić i Srebrenica“. Nagradu za najbolji radijski izvještaj dobila je Meruna Uzunalić RADIO BIR za prilog “Imam“.

– Nagrede su dodjeljene u pet kategorija, dodjeljene su četiri specijalne nagrade. Cilj dodjele ove nagrade u Srebrenici je ispunjen. Ujedinjeni su svi novinari. Takav cilj se postiže svakom vrstom podrške. Ona ne pripada nikome, a svačija je i zato hvala svima koji su prepoznali ovu ideju i stali uz inicijatore i organizatore. Na prvom mjestu je podrška porodice Ćatić, bez kojih ovo ne bismo mogli raditi – rekli su Emina Hoždić i Dino Durmić, inicijatori dodjele novinarske nagrade Nino Ćatić.

Hodžić je istakla da su ovom nagradom ujedinili novinare u BiH te da je namjera da nagrada postane regionalna i međunarodna.

– Naredne godine nastavljamo s ciljem da budemo još bolji i očekujemo podršku svih. Ovogodišnja tema je posvećana majkama. Nažalost, naša majka Hajra nije s nama i meni i kolegi Dini jako je teško. Hajra nas je pratila i naš svaki detalj jer je željela da zna, zato smo ove godine temu posvetili majkama. Uz majke moramo biti uvijek i stalno – potcrtala je Hodžić.

U okviru ovogodišnje dodjele novinarske nagrade uručena su specijalna priznanja generalnom direktoru Federalne televizije Džemalu Šabiću, Admiri Bakić, dugogodišnjoj bh. novinarki te radioamateru Dževadu Ramović, BIR TV.

Specijalno priznanje za doprinos u regiji za izvještavanje i prenošenje istine o genocidu dobio je Aleksandar Sekulović iz Crne Gore, za tekst “Vrijeme smrti: 5.05“.

– Jedna jako emotivna priča koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, jer Kada Hotić je ispričala svoju priču koju sam obradio. Nikad ne dozvolimo riječ zločin, uvijek mora biti genocid jer ovdje na djelu je bilo najstrašnije, neko je pokušao da eliminiše narod s ovog područja. Nagradu koju sam dobio posvećujem majkama Srebrenice – izjavio je Sekulović za Fenu.

Visoki pokrovitelj nagrade je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, a generalni pokrovitelj Federalno ministarstvo izbjeglica i raseljenih osoba na čelu s ministrom Edinom Ramićem.

Dodjelu novinarske nagrade “Nihad Nino Čatić“ podržao je Grad Tuzla, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, Vlada TK predvođena premijerom Irfanom Halilagićem, Općina Stari Grad Sarajevo, BH Pošta, Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, kao i Organizacioni odbor obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Super Portal/Fena