Studentica arheologije otkrila mač star 5000 godina

Zanimljivosti

Studentica arheologije oštrog oka pronašla je životno otkriće.

Naime ona je uočila jedan od najstarijih zabilježenih mačeva, greškom grupiran sa srednjovjekovnim artefaktima u zabačenom italijanskom muzeju.

Smatralo se da je drevni mač srednjovijekovnog porijekla i da je star najviše nekoliko stotina godina, ali studije su pokazale da datira oko 5.000 godina unazad.

Oružje je u novembru 2017. uočila Vittoria Dall’Armellina, koja je tada bila student doktorskih studija arheologije na Univerzitetu Ca’ Foscari u Veneciji. Bila je na jednodnevnom izletu u manastiru San Lazzaro degli Armeni, malom ostrvu na ivici venecijanske lagune.

– Bilo je to putovanje sa zadovoljstvom, rekla je Dall’Armellina.

Kada je primijetila mač među srednjovjekovnim artefaktima izloženim u malom muzeju manastira, Dall’Armellina je bila sigurna da je već vidjela njegov prepoznatljiv oblik.

Napisala je magistarski rad o društvenom statusu u ranom bronzanom dobu, a njene studije su uključivale grobne predmete visokog statusa, poput drevnog oružja.

– Mislila sam da poznajem tu vrstu mača i da sam sigurna da je savremeniji od onih iz Arslantepea i Sivasa, rekla je ona, misleći na mačeve iz istočne Anadolije, sada istočne Turske, koji datiraju iz oko 3000 godina p.n.e. i smatra se da su najstariji na svijetu.

Slični drevni mačevi pronađeni su u istočnoj Anadoliji, dok je drugačiji stil mača iz istog perioda pronađen u grobnicama, poznatim kao kurgani, u susjednoj regiji sjevernog Kavkaza.

– Čini se da je na ovom području, između sjevernog Kavkaza i istočne Anadolije, izmišljen mač, a postojale su najmanje dvije tipološke varijante, rekao je Rova.

– Lokalni poglavari su sahranjeni sa mnogo oružja i drugih dragocjenih predmeta, rekla je ona.

– Vjerovatno su željeli naglasiti svoj status ratnika, a mač je bio jedan od simbola, dodala je studentica.

Super Portal/Studomat.ba