U subotu u Kalesiji projekcija igranog filma “Svjedoci prošlog vremena”

Događaji

Dugometražni film “Svjedoci prošlog vremena”, produkcijske kuće “Režiser“ iz Tuzle na čelu s producentom Muhammedom Mahmutovićem, nakon Tuzle i Živinica, gdje je naišao na odličan prijem publike, bit će prikazan i u Kalesiji. Film će biti prikazan u kalesijskom BKC-u, u subotu, 19. februara, sa početkom u 18,00 sati.

“Svjedoci prošlog vremena” je dugometražni igrani film, kojeg je podržala Luksemburška fondacija, čiji je jedini uslov bio da se film titluje na francuskom jeziku.

Film je okupio na desetine glumaca i statista različitih uzrasta. Film nas nostalgično vraća u vrijeme 70-tih i 80-tih godina prošloga vijeka. U središtu radnje filma su igre kojima su se djeca igrala nekada prije pojave mobitela i interneta. Nastoje se prikazati tradicionalne dječije igre kao što su igranje lastiša, skakanje u vrećama, praćke, strijele, klikeri, štrik, između dvije vatre. Osim što se želi ukazati na značaj sporta kod djece kroz film je provučena priča o našoj kulturi i tradiciji. Film prikazuje naše stare običaje, narodnu nošnju muslimana i katolika s ovih prostora. Film je sniman na nekoliko lokaliteta. Između ostalog, na lokalitetu „Zaštićeni Pejzaž Konjuh“ u Banovicima, zatim u Lukavcu, Živinicama, Majevici, Tuzli, Kalesiji, Sarajevu, Cazinu i Crnoj Gori.

Cijena ulaznice je 5 KM. Kontakt za kupovinu ulaznice 062 394-043. Ulaznice će se moći kupiti I na dan prikazivanja, a najbolje je da rezervišete ulaznice na navedeni broj. Film je namijenjen za sve uzraste i generacije, uz poštivanje Covid mjera.