Tim studenata u BiH izrađuje bh. bolid jer se želi takmičiti u Formuli Student

Vijesti

Tim studenata Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta, te Internacionalnog Burch univerziteta izrađuje bosanskohercegovački bolid jer se želi takmičiti u Formuli Student, inženjerskom takmičenju koje se održava na stazama svih kontinenata. Ljubav prema auto moto sportovima inicirala je projekat koji bi mogao biti izuzetno uspješan.

Velika nagrada Velike Britanije prošle sezone donijela nam je čvrst kontakt i sudar ljutih rivala Maxa Verstappena i Lewisa Hammiltona, usred borbe za titulu prvaka svijeta. Upravo na toj stazi mogao bi se naći bolid iz Bosne i Hercegovine koji se proizvodi u ovoj radionici, ali ipak za potrebe nešto drugačijeg takmičenja.

Skupina studenata, koji su ujedno članovi Arger racing tima, projekat kreiranja modela Formule Student, započela je 2020. godine.

– Ja sam se prijavio prije godinu i pol. Tu je počeo sam razvoj projekta gdje smo mi kroz razne programe i simulacije skoro sve uradili, dalje je počela fizička izrada ovog projekta, kazao je Irfan Hasanović, član Arger racing tima.

Tim je podijeljen na nekoliko grupa, a članovi tvrde da je odgovornost podjednako raspoređena.

– Radimo na tome da osposobimo motor da se upali, da kompletni sistem prevedemo na upravljačku jedinicu. To znači da će vozač da bude u stanju da upravlja ovim sistemom od najsitnijih detalja do onih krucijalnih, ističe Hana Dedović, član Arger racing tima.

Formula Student je inžinjersko takmičenje tokom kojeg se ocjenjuju dizajn, razvoj i performanse bolida. Sam odlazak na takmičenje za ove mlade ljude, bio bi od velikog značaja.

– Na tom takmičenju pojavljuju se velike ličnosti, od čelnika same Formule 1, zatim velike autoindustrije i druge važne kompanije koje mogu da čuju naše ime putem ovog projekta, naglašava Dedović.

Ipak, zbog nedostatka sredstava, finalni proizvod je na čekanju. Premijer Vlade Kantona Sarajevo, Edin Forto, najavio je podršku projektu a vrijedi spomenuti da su na Formuli Student već ranije učestvovali studenti iz Mostara.

Oslobođenje