Od 1. aprila više nije obavezno posjedovanje zimske opreme. Kako se pripremiti za vožnju na višim temperaturama?

Lifestyle

Obaveza posjedovanja zimske opreme na snazi je do 1. aprila (petak), nakon čega treba pristupiti pripremi vozila za vožnju na višim temperaturama.

Kao i prije, i nakon zime treba pažljivo pregledati vozilo kako bi se otklonila određena oštećenja i kvarovi na vozilu.

Prije svega, vozilo bi trebalo detaljno oprati

Na svim vanjskim dijelovima vozila može se nakupiti so i izazavati nagrizanje lima. Nakon pranja lako je uočiti oštećenja i mjesta gdje je so već počela djelovati.

Provjeriti ćelije i kleme akumulatora

Akumulator je tokom zime izložen velikom opterećenju, jer mu niske temperature smanjuju kapacitet.

Promijeniti filter klime

Klima uređaj je još jedan dio na koji moramo obratiti pažnju, jer je tokom zime često korištena. Da ne bi došlo do razvoja bakterija i gljivica, nakon zime treba promijeniti filter klime.

Po potrebi zamijeniti gumice brisača

Niske temperature negativno utiču i na gumice brisača te bi i njih po potrebi trebalo zamijeniti.

Zimske gume zamijeniti ljetnim

Naravno, potrebno je zimske gume zamijeniti ljetnim. Zimski pneumatici nisu prilagođeni za vožnju po vrelom asfaltu i u uslovima visokih ljetnih temperatura. Elastičnost zimske gume dodatno će se povećati na temperaturama većim od 7 stepeni čime se guma puno brže troši te uzrokuje veću potrošnju goriva.

Zbog toga je i zaustavni put znatno duži, a stabilnost u zavojima manja. Naročito bi trebalo obratiti pažnju na pritisak u pneumaticima. Potrebno je pridržavati se preporuka proizvođača pneumatika i automobila.

Pored toga, savjetuje se da uzmete u obzir velike gužve prilikom zamjene pneumatika za ljetnu sezonu, poručuju iz BIHAMK-a.