U Bosni i Hercegovini se razvijaju četiri vrste dronova i specijalna municija

Vijesti
Ilustracija: Shutterstock/Klix

U Bosni i Hercegovini se trenutno razvijaju četiri vrste letjelica, od toga su tri vrste kamikaze i izviđački, a jedna vrsta je bombarder-izviđač, piše Klix.

“Ono što je okarakterisano kao kamikaza, je prvenstveno mala kamikaza koja nosi određenu vrstu bojeve glave. Druga dva su kamikaze-izviđači i radi se o dronovima koji su naoružani, ali na sebi imaju opremu za izviđanje te mogu, a ne moraju poslužiti kao kamikaza. Treći tip, a četvrta vrsta letjelice je bombarder dron koji ima opremu za izviđanje te također ima sposobnost da nosi municiju”, naveo je neimenovani izvor za Klix.

Ono što je specifično je da se ne radi o standardnoj municiji, ne nose minobacačku municiju nego municiju koja je specijalno razvijena za tu vrstu dronova.

“Izbjegavamo korištenje komercijalne municije iz dva razloga. Prvi je nemogućnost nabavljanja, a drugi razlog je elementarna matematika koja kaže da je to skupo i nije odgovarajuće za određene mete. Mi smo razvili ekvivalent tog zrna koji je dosta napredniji, mnogostruko jeftiniji i može se svuda proizvesti”, govori izvor Klix.ba.

Naglašava da se sve radi u sklopu domaće namjenske industrije, dio inžinjera je obrazovan van BiH, ali svi su stanovnici Bosne i Hercegovine i kompletan proizvodni aspekt će biti u Bosni i Hercegovini u svim fabrikama namjenske industrije koje se budu mogle dobiti.

U projekat su uključeni vrhunski stručnjaci, razvijaju se specijalna vlakna i kompoziti. Tijela dronova napravljena su od kompozita, a čak se i kompoziti prave u Bosni i Hercegovini te testiraju. Radi se o materijalima koji su mnogo lakši od aluminija i plastike, ali i mnogo čvršći, piše Klix.