U Freiburgu osnovana Bosanska škola: Prilika za očuvanje identiteta građana BiH u dijaspori

Vijesti
Foto: Klix

U četvrtak, 27. 10. 2022. godine, na sastanku u Freiburgu osnovana je Bosanska škola u kojoj će biti omogućeno pohađanje dopunske nastave na maternjem, bosanskom jeziku za svu djecu školskog uzrasta, od prvog do devetog razreda.

Za koordinatorice Bosanske škole u Freiburgu izabrane su: Nerma Žlibanović, Sanela Ćatović i Halila Feratović, a u školu je već upisano 21 dijete.

Sastanak na kome je osnovana Bosanska škola održan je u izuzetno prijatnoj atmosferi, u prostorijama galerije Fuge trifft Fuge, u Denzlingenu, a prisustvovali su mu bh. aktivisti iz Freiburga i okoline, roditelji djece koji su upisali svoju djecu u Bosansku školu i predstavnici Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori, na čelu sa predsjednikom Harisom Halilovićem.

U svom pozdravnom obraćanju gospodin Halilović je sa prisutnima podijelio iskustva o radu dopunskih škola BiH u SR Njemačkoj, principe na kojima djeluju, ogroman napor bh. aktivista da sačuvaju dopunske škole na maternjem jeziku jer država Bosna i Hercegovina još nije regulisala ovu oblast, posebno istakavši značaj očuvanja maternjeg jezika i identiteta djece građana BiH u dijaspori i veza sa domovinom.

“Već nekoliko godina građani iz BiH koji žive u Freiburgu i okolini iskazuju potrebu i želju da i njihovoj djeci bude omogućeno pohađane dopunske nastave na maternjem jeziku. U tom cilju, sa bh. aktivistima iz Freiburga mjesecima vodimo neophodne aktivnosti za osnivanje Bosanske škole u ovom gradu i veoma sam sretan što smo danas osnovali Bosansku školu i što će se već u ovoj školskoj godini i u njemačkim školama u Freiburgu govoriti – bosanski! Ovo je 47-o odjeljenje dopunskih škola BiH koje smo u SR Njemačkoj osnovali od 2008. godine, u okviru projekta Očuvanje maternjeg jezika i identiteta djece građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti”, istakao je Halilović.

“Jezik je jedan od osnovnih temelja identiteta svakog čovjeka i zato smatramo veoma važnim da svojoj djeci ostavimo u amanet ono najbitnije što su nama podarili naši roditelji. Bosanska škola u našem gradu bit će još jedan važan razlog da se naša djeca, ali i mi njihovi roditelji okupljamo, družimo, više upoznamo, razmjenjujemo iskustva i lakše pokrećemo razne aktivnosti vezano za naš život ovdje i za našu domovinu”, kaže Nerma Žlibanović, jedna od koordinatorica Bosanske škole u Freiburgu.

Svoje zadovoljstvo osnivanjem Bosanske škole iskazali su i Dervenčanin Blaženko Kljajić, umjetnik Goran Kojić koji je ponudio i prostorije svoje galerije za aktivnosti škole, kao i književnik Rizvan Rizvić, koji su prisustvovali sastanku u Freiburgu, a koji žive u ovom gradu i okolini.

Dopunska nastava na bosanskom jeziku u bosanskim dopunskim školama čiji rad koordinira Savez dopunskih škola BiH, u saradnji sa DKP-a BiH, izvodi se po planu, programu i udžbenicima MCP-a BiH za dopunsku nastavu u inostranstvu, a u bosanske škole mogu se upisati sva djeca školskog uzrasta, od prvog do devetog razreda, ako su im roditelji iz BiH, porijeklom iz BiH ili sa prostora bivše Jugoslavije, kao i sva druga djeca čiji roditelji prihvataju spomenuti nastavni plan i program, pravilnik i poslovnik o radu bosanskih škola u SR Njemačkoj.

 

Klix