U Vijećnici predstavljena knjiga Jovana Divjaka ‘Ne pucaj!’

Događaji
Foto: Fena

Knjiga od tri toma “Ne pucaj!” autora Jovana Divjaka posthumno je predstavljena u sarajevskoj Vijećnici na prvu godišnjicu Divjakove smrti.

Brojni poštovaoci autorovog lika i djela prisustvovali su ovom događaju.

Iako je u publici bilo “šaroliko društvo”, kako je kazao jedan od promotora, velika posjećenost svjedoči da su mnogi ljudi iskreno voljeli Divjaka zbog njegove visokomoralne ličnosti.

Omiljeni komandant unutar struktura Armije RBiH tokom proteklog rata, Divjak je na promociji bio tema najviše u kontekstu prvorazrednih ljudskih vrlina.

Osnivač udruženja “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu”, humanista, pravednik, narodni čovjek, heroj, riječi su kojima su ga promotori opisivali.

“Heroj je u očima svih nas koji su ga poznavali”, rekla je Florens Hartman, jedna od promotorica, bivša glasnogovornica Haškog tribunala, novinarka i spisateljica, dobitnica Šestoaprilske nagrade Sarajeva.

Slavko Šantić, također u ulozi promotora i jedan od urednika knjige, između ostalog je rekao da će čitaocu biti jasno kako je i zašto Divjak dostojanstveno prkosio nedaćama i zašto je dobitnik velikog broja domaćih i međunarodnih priznanja.

Promotor Valerijan Žujo kaže da je Divjak ovom knjigom podigao sebi spomenik koji neće biti moguće srušiti.

“Učinio je i to vrlo inteligentno te će budućim istoričarima djelo poslužiti za istinu ‘o ovom našem vremenu'”, rekao je Žujo.

Drugi spomenik podignut je Divjaku već za života osnivanjem udruženja “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu”, rečeno je na promociji, jer je i sam kao vrlo obrazovan čovjek spoznavao značaj školovanja mladih, pa je iz fondacije njegovog udruženja stipendiran veliki broj đaka i studenata.

Iz Udruženja koje je Divjak osnovao, izvršni direktor Edin Bećirović poručio je da će Divjakova zamisao ostati očuvana nastavkom misije te asocijacije.

Knjiga “Ne pucaj!” sastoji se od tri toma, od kojih su prva dva Divjakovi ratni dnevnici iz 1992. i 1993. godine.

 

Fena