Srijemuš ima neprocjenjiva ljekovita svojstva

Lifestyle

Srijemuš, medvjeđi luk, divlji luk, šumski luk, samo su neki od naziva za samoniklu jestivu biljku koja ima brojna ljekovita svojstva. Ovu ubicu otrova kako je još nazivaju, Banjalučanka Jelena Pušac-Broćilović, iskoristila je i patentirala kapsule. Tako je prije svega riješila svoj zdravstveni problem.

Kapsule od srijemuša. Ovo je patent Jelene Pušac-Broćilović iz Banjaluke. Bilo joj je potrebno tri godine da od divljeg bijelog luka izvuče mnogobrojne ljekovitosti. Na to se odlučila nakon što je i sama imala zdravstvenih problema. Uz pomoć ove biljke riješila je problem tromba u nozi i upaljenih vena.

Prvo je proizvela tinkturu tekući alkoholni ekstrakt od šumskog – divljeg bijelog luka ili medveđeg luka, kako još zovu srijemuš. Međutim, srijemuš je specifična biljka sa nestabilnim hemijskim jedinjenjima, koja veoma brzo isparavaju, a koja su, u stvari, ljekovita. U tinkturi je tako ostalo sačuvano 30-40 odsto njegove ljekovitosti, pa je odlučila da napravi proizvod koji bi sačuvao više ljekovitih svojstava ove biljke.

– Između ostalog, srijemuš je odličan čistač masnoća u krvi, snižava krvni pritisak, poboljšava cirkulaciju. Jednako je dobar i za jačanje imuniteta, ali i odlično sredstvo za borbu protiv malokrvnosti i čišćenje krvi, kaže Pušac-Broćilović.

Srijemuš je biljka koja raste u proljeće, isključivo u prirodi. O njegovim ljekovitim svojstvima i dobrom uticaju na organizam, koji ovu biljku prate od davnina, možda najbolje svjedoči i to da medvjed nakon buđenja iz zimskog sna prvo se uputi u potragu za ovom biljkom.

 

BHRT