Upoznajte Sarajliju Nermina Hasanovića koji je diplomirao na čuvenom Harvardu

Intervjui

Zamislite da ste rođeni u sarajevskoj bolnici Koševo, a završili poznati fakultet na Harvardu? To je uspjelo mladiću Nerminu Hasanoviću, koji može biti inspiracija mnogima širom svijeta – jer je njegova priča zaista inpirativna. Za Radiosarajevo.ba, Nermin je ispričao kako je došlo uopšte da završi na jednom od najprestižnijih fakulteta u Americi.

“Rođen sam u Sarajevu, u bolnici Koševo, a u Sjedinjene Američke Države sam došao sa dvije godine”, počinje svoju priču Nermin.

Pojasnio nam je kako je završio molekularnu i celularnu biologiju, ali su ga zanimali i drugi predmeti – poput filma, filozofije, muzike, historije, literature.

Nakon završetka srednje škole, aplicirao je na više fakulteta.

“To su fakulteti slični Harvardu zato što su spremni pomoći familijama koje nisu u mogućnosti da finansiraju ogroman iznos novca za dalje školovanje”, pojasnio je Nermin za Radiosarajevo.ba te dodao:

“Mnogi od tih fakulteta su me i primili, ali mi nisu ponudili novčanu pomoć – poput Hardvarda. Tu sam dobio totalno besplatno školovanje i smještaj za sve četiri godine”.

Njegove slike nakon diplomiranja objavili su mnogi članovi njegove porodice i prijatelji – koji su izuzetno ponosni na Nermina.

A njegova priča nije završila diplomiranjem na ovom fakultetu – jer je on i sada zaposlen.

“Već sada radim za jednu biotehnološku kompaniju u blizini Harvarda. Moje želje su da u budućnosti idem na dalje školovanje”, naveo je Nermin.

Njegova poveznica sa Bosnom i Hercegovinom, kako i sam kaže, i dalje će se nastaviti – jer želi ostati povezan uz svoje bh. korijene.

“Volio bih i humanitarno pomagati svoju zemlju. Plan mi je i da napravim dokumentarni film – ne samo u vezi BiH, već i njenog mjesta u Europi nakon svih tragedija i dešavanja koje su je zadesile”, rekao je Nermin.

radiosarajevo.ba