Fatima Memić, studentica u Izmiru: Buduća doktorica na obalama Egejskog mora

Intervjui
Foto: Privatni album/Oslobođenje

Gračanka Fatima Memić je već petu godinu stanovnica turskog grada Izmira. U jedan od najljepših gradova svijeta stigla je vođena željom za nastavkom školovanja i usavršavanjem kako bi jednog dana postala doktorica i liječila ljude, piše Oslobođenje.

“Dolazim iz Gračanice kod Tuzle. Rođena sam 2. marta 1998. godine u Tuzli.  Osnovnu školu sam završila u Općini Gračanica, u mjestu Malešići. Nakon toga završila sam medresu u Tuzli. Željela sam studirati na Ekonomskom fakultetu u Tuzli, međutim, dobila sam stipendiju i nastavila studije u Turskoj, gdje studiram “Više sestrinstvo”. Studij traje četiri godine. Jednu godinu sam učila turski jezik, dakle ukupno pet godina studija.

U Tursku sam došla 23. septembra 2017. godine, u grad Izmir. Izmir nije bio moja prva opcija. U toku aplikacije za turske stipendije imali smo mogućnost izbora gradova. Bilo je 12 opcija, a ja sam Izmir stavila na posljednje mjesto. Htjela sam u Istanbul na fakultet, a Izmir sam slučajno stavila. Kasnije, kada su me pozvali na razgovor za stipendiju, koji se obavlja u Turskoj ambasadi u Sarajevu, bila sam primljenja i u roku od osam dana trebala sam da ih obavijestim da li želim da idem ili ne. Vi u tom trenutku još uvijek ne znate šta ćete studirati i gdje, već kad pristanete, dobijete obavijest gdje studirate i šta. Prve godine bilo je baš teško, nisam znala ništa, bilo je stvarno teško komunicirati, jer Turci ne znaju engleski jezik. Ali iskustvo i želja za nečim novim, tjerali su me naprijed. Kursevi su mi mnogo pomogli za učenje jezika i sklapanje novih poznanstava” – kaže Fatima Memić u razgovoru za Oslobođenje.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.