Video Roberta Dacešina o Bosni i Hercegovini najbolji je turistički film na svijetu

Vijesti
Foto: Instagram

Video bh. pustolova i travel blogera Roberta Dacešina naziva “Zašto Bosna i Hercegovina može biti broj 1 turistička destinacija na svijetu” proglašen je najboljim turističkim videom na svijetu.

Takmičenje je sprovodio Međunarodni komitet turističkog filma, a pobjednik je odlučen na temelju glasova publike.

“Video je dobio 56.914 glasova iz 74 zemlje, što je najviše u istoriji ovog takmičenja. Zvanična dodijela nagrada biće 24.11. u Valensiji u Španiji i sa ponosom ću da predstavim svoju zemlju tamo. Možda u tenisu nisam bio tako dobar da odem na Olimpijadu, ali kada je turizam u pitanju, ovo je Olimpijada te vrste, a Bosna i Hercegovina se sada nalazi na najvišem postolju”, poručio je Robert i zahvalio se onima koji su ga podržali i glasali za njegov video koji na najbolji način prezentira ljepote naše zemlje.

Dacešin je ovaj video objavio u januaru ove godine, a u opisu je poručio da iako se na prvu naslov videa možda čini pomalo neozbiljan, ipak pokazuje zašto zaista misli da Bosna i Hercegovina može biti broj 1 turistička destinacija na svijetu.

“Proteklih nekoliko godina, imao sam priliku i čast da putujem po Bosni i Hercegovini i obilazim njena mjesta. Ona svima poznata, te ona skrivena o kojima se ne priča toliko i za koja malo o zna, a u ovom videu želio bih da podijelim sa vama ono šta sam vidio. Pokazaću vam koliko toga imamo da nismo ni svjesni i koliko skrivenih ljepota se nalazi tik ispred nas, a o kojima gotovo i da se ne priča. Koliko skrivenih pećina, čistih rijeka i netaknutih jezera. Koliko godina istorije i tradicije samo ima u našim gradovima”, navodi se u opisu snimka na YouTubeu.

“Ono što nekako daje posebnu draž ovoj nagradi je što znam da iza nje ne stoje nikakve institucije ni reklame, već je video rađen potpuno u našoj režiji i sa našim budžetom. Doduše, nije da nisam od pojedinih institucija tražio novac, ali…a dobro, već znate kakav sam odgovor dobio od njih. Ako sam ga i dobio”, napisao je Robert uz video koji je danas objavio.

U današnjem videu se zahvalio svima na podršci te pokazao šta je sve prethodilo pobjedničkom videu.

Klix