Završena 5. međunarodna kobasijada u Tomislavgradu

Reportaže

Finalnom manifestacijom i proglašenjem pobjednika u Tomislavgradu je završena 5. međunarodna kobasijada. Riječ je o višednevnoj manifestaciji koja je okupila izlagače iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Mađarske i Bugarske. Sve se događalo pod budnim okom međunarodnog stručnog suda u kojemu su se nalazili eminentni salameri i poznati šefovi kuhinja. Pod pokroviteljstvom Općine Tomislavgrad, manifestaciju je organizirala Udruga „Duvanjski kobasičari“.

Premda postoje tek šest godina, „Duvanjski kobasičari“ uspjeli su organizirati i 5. međunarodnu smotru suhomesnate delicije, a 170 sudionika kvalitetom svojih proizvoda iznenadili su i organizatore i međunarodni žiri.

„Kvaliteta ove godine je jako, jako dobra. Može se reć i odlična. 170 uzoraka ove godine – brojka nikad veća do sada. Iz godine u godinu svaki put se povećava, dogodine računajte na 200“, poručuje Marko Jurčević, predsjednik Udruge „Duvanjski kobasičari“.

Uzorci su ocjenjivani po nekoliko parametara. Prvi je vanjski izgled, koji nosi 15 bodova, a drugi presjek i konzistencija.

„Je li raspored masnoće ujednačen, ima li rupa ili nema rupa – to su sve bitni elementi i to je 20 bodova. Treća ocjena nosi najviše, 25. Svi radimo te suhomesnate proizvode da bismo uživali u njihovoj kvaliteti, tako i ovdje. Ukupan broj bodova je 60 i dosta proizvoda je u toj špici“, objašnjava Milinko Perković iz Samobora, predsjednik međunarodnog ocjenjivačkog suda.

Proizvodi su podijeljeni u pet kategorija, od duvanjske do istarske kobasice, kulena, kulenove seke i salama. Slovenci su pobrali zlatna odličja za salame.

„Mi smo došli do toga da smo digli ovu salamu na razinu što je ne mogu suci više pratiti. Nema greške. Ova moja salama bila je ocijenjena sa 58,33 od 60 bodova – to je fenomenalno“, kaže Milan Janežić iz Škocjana.

U kategoriji duvanjske kobasice s vještačkim ovitkom bilo je najviše zlatnih medalja, 21, a najbolje rangirana bila je jedina žena među njima.

„Po recepturi naših predaka, naših baka. Najveća tajna je domaći uzgoj, prirodni uzgoj svinja i to meso koje čini tu kobasicu tako dobrom“, ističe Iva Knežević iz Borčana kod Tomislavgrada.

Lokalna samouprava je uz „Duvanjske kobasičare“ od samih početaka.

„Za Tomislavgrad je ovo jedna vrlo bitna stvar, turistička priča je bitna, bitna je za Buško jezero, za Eko selo i mi podržavamo ovo – hvale vrijedna je ovo stvar“, navodi načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Buntić (HNP).

Ocjenjivačkom sudu nije bilo nimalo lako jer valjalo je kušati 170 uzoraka, a budući da niti jedan nije diskvalificiran – i za posjetitelje je bilo kušanja u izobilju.

  • Video pogledajte OVDJE.

federalna.ba