Djedinska planina kod Živinica raj za ljubitelje prirode (FOTO + VIDEO)

Reportaže

Djedinska planina kod Živinica raj za ljubitelje prirode

Izletište Drenik podno Djedinske planine omiljeno okupljalište ljubitelja prirode i čistog zraka.

Ljubitelji prirode, čištog zraka, planinarenja svoje utočište mogu pronaći na Djedinskoj planini koja je samo nekoliko kilometara udaljena od Grada Živinice. Na nadmorskoj visini od 520 metara nalazi se planinarska kuća Drenik, smještena između obronaka Djedinske planine, obrasle kombinacijom crnogorične i listopadne šume. Ovo je ujedno i najpopularnije izletište na području Živinica. Vrijedni entuzijasti Planinarskog društva Drenik su učinili  dosta prethodnih godina kako bi ovo mjesto doživjelo procvat. Spas iz zagađenih gradova na Dreniku svakog vikenda potraži veliki broj građana Tuzlanskog kantona, što zahtjeva proširivanje smještajnih kapaciteta na izletištu, kaže predsjednik PD Drenik Rasim Užičanin.

Rasim Užičanin, predsjednik Planinskog društva Drenik Živinice

Dok šetate pažnju će vam privući i izvori koji polagano žubore i slivaju se niz planinu, te ovom mjestu daju posebnu čar i ambijent. U ovoj zoni se nalazi veći broj izvora koji obrazuju manje rječne tokove, kao što je potok Višća koji protiče pored same planinarske kuće, što uz bogatstvo flore i faune djeluje relaksirajuće i boravak čini ugodnim za posjetioce. Na ovom lokalitetu postoje i staze za bicikliste. Staze su izrazito pogodne za brdski biciklizam, a ovaj lokalitet spaja se sa Studešnicom na jednoj strani, te preko Crvene stijene – Djedovog kalema – Lađe – vidikovca Javora – izlazi na Njivice na kojima se nalazi PD “Drenik”.

Planinarski dom nalazi se u Gornjoj Višći udaljen svega 13 kilometara od centra grada. Ovo mjesto je prilika za uživanje sa porodicom u netaknutoj prirodi, šetnji šumskim stazama i lijepo uređenom sunčanom dolinom Drenik. Putevi su asfaltirani ,neki makadamski i šumski, sa oznakama planinarskih staza. Ovo mjesto je jedno od najljepših izletišta koje posjetiocima nudi smještaj u planinarskom domu,šadrvane, kamine , klupe i sporstki teren.

Putokaz na Djedinsku planinu

Prirodnim bogatstvima šume,planine i planinskih potoka i rijeka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, očaran je i Edvin Selić, predsjednik Turističke zajednice Grada Živinice. Selić kaže da često s prijateljima i članovima Planinarskog društva Drenik Živinice voli provesti dan u prirodi.

Edvin Selić, predsjednik Turističkog vijeća Turističke zajednice Živinice

Poslednjih godina Drenik je postao važno odredište kada je u pitanju brdski biciklizam. Biciklistički klub Živinice organizuje biciklističke ture za goste iz cijele Bosne i Hercegovine. Ramo Ramić, predsjednik Biciklističkog kluba Živinice kaže da svaka biciklistička tura obično se završava na Dreniku, gdje tamo planinari pripreme grah i zajedno uživaju u prirodi Drenika i ljepotama Djedinske i planine Konjuh.

Ramo Ramić, predsjednik Biciklističkog kluba Živinice

Vikend je pred nama. Iskoristite priliku da kvalitetno provedete vrijeme na jednoj od najljepših planina u ovom dijelu BIH. Udahnite svjež i čist zrak, zabavite se s porodicom i prijateljima u prekrasnim bojama jeseni. Građane smo pitali vole li provoditi vrijeme na svježem i čistom zraku i koliko im znači boravak u prirodi?

Drenik je mjesto gdje svako treba doći i udahnuti čist zrak koji miriše na cvijeće i zdravlje. Prošetati stazama koje vode kroz čarobnu šumu, ali i odmaknuti se iz gradova od gužve i buke. Boravak na planini tokom zimskih, ali i ljetnih dana donosi organizmu neophodan oporavak od svakodnevnih stresova i blagotvorno utječe na zdravlje. Šetnja kroz šumu ili penjanje na planinu može poboljšati vašu kondiciju, ravnotežu i raspoloženje. Boravak na čistom zraku donosi dobrobit čitavom organizmu posebno plućima. Zato, na kraju poziv da slobodno vrijeme provedete aktivno,u prirodi i na čistom zraku.

Izvor: RTVTK