Znate li kako odabrati najbolju lubenicu?

Zanimljivosti
Foto: Shutterstock

Ono što ljetne dane čini još posebnijim je i šarolik izbor voćki koje stižu u ovo doba godine, a jedna od omiljenih je svakako lubenica. Budući da ih već neko vrijeme možemo vidjeti na svakom ćošku, a bit će ih i još više, donosimo vam savjete kako odabrati onu najbolju.

Lubenice su bogate antioksidansima, vitaminima A i C i likopenom, a sadrže i nevjerojatnih 92 posto vode što je upravo najbitnija stvar zašto ih toliko volimo.

Iako su u našoj zemlji već neko vrijeme dostupne za kupovinu, mnogi su se susprezali od “preuranjenog” uzimanja lubenice.

Naime, prve lubenice pune su nitrata – tvari koja se koristi za brže sazrijevanje ploda, a koja može biti štetna po zdravlje čovjeka – izazvati mučninu, povraćanje i bol u trbuhu – ako se unese u većim količinama.

Ipak, kako vrijeme odmiče, lubenice će biti sve bolje, a u nastavku pogledajte i par savjeta kako izabrati najukusniju.

Da bi izabrali dobru lubenicu morate je pogledati sa svih strana, tvrdi Jordan Carter, bivši predsjednik Nacionalnog odbora za promociju lubenica u Georgiji.

On navodi da se trebaju izbjegavati sve lubenice koje imaju posjekotine, udubljenja, mekane “tačke” ili modrice. Kora dobre lubenice neće biti sjajna, već mat, a zelene vitice i loza će posmeđiti.

Ono što je najvažnije, ističe, je da pogledate područje na kojem je lubenica “sjedila na tlu” dok je sazrijevala: “Želite da ono bude kremaste ili žute boje”, kaže Carter. “Ako je bijela ili zelena, ubrana je prerano prije nego što je sazrela i možda neće imati slatkast okus”, napominje on.

Možemo li prepoznati je li lubenica slatka?

Nažalost, ne postoji način da se utvrdi je li lubenica slatka prije nego što je izrežete. Ali, odabir one sa žutom pjegom pomaže jer znate da je ubrana dok je bila zrela.

Sadržaj šećera može varirati ovisno o sorti koja se uzgaja, ali i vremenskim uvjetima te godine. Na primjer, u ekstremno kišnim godinama, lubenica može upiti previše kiše i imati blag okus, kaže Carter. No, treba nastaviti pokušavati jer svaka je različita.

Operite lubenicu prije rezanja

I vrijedan savjet za kraj, prije nego što krenete s rezanjem, lubenicu dobro operite hladnom vodom. Carter preporučuje da čak iskoristite spužvicu kojom perete suđe kako bi prešli preko nje i temeljito je očistili, a na kraju je i posušite suhom krpom ili ručnikom.

“Ovo je važan korak koji mnogi preskaču, ali lubenica raste u tlu i ne želite nožem uvući razne mikrobe s njene kore u unutrašnjost koju ćete jesti”, rekao je on.

Jednom izrezana, lubenica može stajati oko 3 dana u frižideru prije nego što se pokvari njena kvaliteta.

Klix