30 godina od prvog učešća Bosne i Hercegovine na Olimpijskim igrama (FOTO+ VIDEO)

Iz Sehare
Foto: Screenshot/YouTube

Prije tačno 30 godina, 25. jula 1992. godine, otvoreno su 25. po redu Ljetne olimpijske igre, domaćin igara bila je Barselona. Prvi put na Olimpijskim igrama kao nezavisna i samostalna država nastupila je Bosna i Hercegovina.

Zemlja u kojoj je već uveliko bijesnio rat, poslala je u Barselonu 10 sportista koji su prkosno i dostojanstveno predstavljali svoju državu i tako pokazali cijelom svijetu da Bosna i Hercegovina postoji ima vrhunske sportiste.

Foto: Screenshot/YouTube

Trenirali su pod granatama riskirajući svoj život, ali su bili odlučni u namjeru da se pojave u Barseloni. Iako nisu osvojili odličja, osvojili su srca cijelog svijeta koji je uvidio da tamo negdje postoji jedna mala, ali prkosna i ponosna zemlja – Bosna i Hercegovina.

Zastavu naše zemlje na otvaranju igara nosio je bacač kugle Zlatan Saračević.

Pored Saračevića u atletskim disciplinama nastupali su i Dragan Mustapić (bacanje diska), Mirsada Burić (3000 m) i Kada Delić (hodanje 10km). U dizanju tegova nastupio je Mehmed Skender, u plivanju Anja Margetić i Janko Gojković, u džudou Vlado Paradžik, u streljaštvu Mirjana Horvat te u kajaku Aleksandar Đurić.

Nažalost, naša zemlja još uvijek nema medalju sa Olimpijskih igara, nadamo joj se uskoro. Međutim, te 1992. godine pojaviti se na Olimpijskom stadionu, na kom se zavijorila naša zastava, bilo je mnogo važnije od bilo koje medalje.

Super Portal