Intervju: Adela Mujić, predsjednica Centra za poljoprivredni inženjering i marketing (CPIM)

Intervjui
Foto: I. Đozić/CPIM

Proteklog mjeseca u Tuzli je održan prvi regionalni Forum studenata i mladih agronoma – Youth Agro Forum Tuzla (YAFT), u organizaciji grupe studenata Tehnološkog fakulteta u Tuzli i udruženja Centar za poljoprivredni inženjering i marketing (CPIM).

Centar za poljoprivredni inženjering i marketing je udruženje mladih inženjerki i inženjera agronomije, koje je osnovano u februaru 2020. godine kroz projekat „Plodovi znanja i plodovi branja“, a čije osnivanje je podržano od strane Fondacija tuzlanske zajednice. O radu udruženja, utiscima sa YAFT-a kao i o budućim projektima i aktivnostima razgovarali smo sa Adelom Mujić, predsjednicom CPIM-a.

SP: Kakve su vaše impresije povodom nedavno održanog prvog Foruma za mlade agronome, čiji je organizator bilo vaše udruženje?

Adela Mujić: Mi volimo reći za forum da je to bio „vikend o kojem će se dugo pričati“, i stvarno jeste bilo tako. Radi se o događaju koji je na jednom mjestu okupio mlade ljude, studente i agronome koji rado dijele svoja znanja, i koji žele stvoriti nova iskustva.

Foto: I. Đozić/CPIM

Posebno nas raduje što je ispunjen glavni cilj foruma, a to je umrežavanje mladih ljudi i širenje znanja. Sigurno možemo reći da smo na forumu stekli jako puno prijatelja – za mlade ljude ne postoje granice.

SP: Koliko je bilo zahtjevno iznijeti jedan takav projekat koji traži mnogo rada i truda?

Adela Mujić: Za svaki posao koji radite, ako želite da bude dobro i kvalitetno urađen, morate dati svoje vrijeme i maksimalnu posvećenost. Jedino to je garant da će rezultati biti vidljivi. Ono što je bitno napomenuti za forum jeste to da su studenti bili u organizacionom odboru, i bili su nosioci velikog posla. Od njih je zapravo i krenula ideja foruma. Kada radite timski, u dogovoru, i kada zajednički planirate posao, svaka prepreka koja naiđe lakše se pređe.

SP: U februaru ste proslavili drugi rođendan vašeg udruženja. Gledajući sa ove vremenske distance, koliko ste zadovoljni radom CPIM-a u protekle dvije godine?

Adela Mujić: Ovdje moram biti malo subjektivna. Ko god me poznaje, zna koliko volim rođendane, pa tako i rođendan CPIM-a koji u meni budi posebne emocije. Udruženje CPIM je moj prvi veliki projekat koji postoji već pune dvije godine, što znači da smo osnovani u onom najgorem periodu kad je počeo COVID. Uprkos tome, uspješno smo implementirali nekoliko projekata, povezali se sa poljoprivrednim proizvođačima, ali smo stvorili i povezanost sa studentima. Ponosna sam na naš rad i zadovoljna razvojem udruženja, te se radujem svemu novom što je pred nama.

Foto: I. Đozić/CPIM

SP: Kakvi su planovi vašeg udruženja u narednom periodu?

Adela Mujić: Trenutno radimo na dva projekta, od kojih bi jedan trebao biti realizovan do kraja
godine, a drugi će trajati duže. O samim projektima ne mogu detaljno govoriti, ali ono što mogu reći jeste da se radi o ekološkim projektima, koji će ostaviti dugoročan pozitivan uticaj na životnu sredinu.

SP: Poruka/savjet za buduće agronome?

Adela Mujić: Budućim kolegama poručujem da vjeruju u sebe i da grade svoje snove. Moraju biti aktivni i stalno tragati za znanjem. Pored formalnog obrazovanja vrlo je važno da uzmu učešće na raznim stručnim seminarima i radionicama. U digitalno doba sve nam je dostupno, tako da ih samo malo „guglanja“ može odvesti do odlične prilike za njihov lični i profesionalni razvoj.

Foto: I. Đozić/CPIM

Aktivnosti Centra za poljoprivredni inženjering i marketing možete pratiti i na društvenim mrežama, na njihovim FACEBOOK i INSTAGRAM stranicama, te na web stranici www.cpim.ba.

 

Razgovarao: Emir Alić/Super Portal