Janjski otoci skriveni dragulj zapadne Bosne, izletište uz slapove koje trebate posjetiti (VIDEO)

Magazin
Foto: Klix

Ukoliko vam treba ideja za kratki vikend odmor, predlažemo vam da posjetite Janjske otoke kod Šipova te upoznate i sjeverozapadni dio naše zemlje.

Janjske otoke su prava mala oaza prirode i zelenila, mjesto gdje se možte odmoriti i opustiti uz žubor rijeke Janj.

Rijeka Janj izvire 13 km južno od Šipova, baš u Janjskim otocima, rijeka se razliva u mnogobrojne potočiće koji se nakon nekoliko kilometara ponovo spajaju.

Rezervat Janjske Otoke su popularno turističko izletište i najatraktivnije izletište u Šipovu. Mir, bogatstvo bujnim zelenilom, šumama i rijkom Janj je ono što najviše privlači turiste.

Ovo mjesto krasi veliki broj slapova, potoka i vodopada koji se protežu duć čitavog mjesta. Stanište je pogodno za lov i ribolov, a postoji mogućnost i iznamljivanja soba u seoskim domaćinstvima.

Ovdje se nalazi i prašuma Janj koja je strogi prirodni rezervat s površinom od 295 hektara. Od te površine izdvojeno je 58 hektara u kojima je zabranjeno iskorištavanje šume i bilo kakva ljudska djelatnost. Prašumu čine stabla bukve i jele, ali i javora, brijesta, jasena i smreke.

Odbor za svjetsku baštinu UNESCO-a danas je donio odluku kojom je prašuma Јanj kod Šipova proglašena prirodnim dobrom od svjetskog značaja u okviru proširenja lokaliteta svjetske baštine UNESCO-a.

Klix