KK Bosna prije 43 godine postala prvak Evrope

Iz Sehare

Na današnji dan prije tačno 43 godine, Košarkaški klub Bosna osvojio je titulu prvaka Evrope i zlatnim slovima se upisala u historiju evropske košarke, kao prvi tim iz Jugoslavije koji je postao prvak Starog kontinenta.

Bosna je po prvi put nastupala na najboljem evropskom takmičenju i malo ko je vjerovao da mogu doći do kraja i osvojiti titulu prvaka. Ipak, Studenti su tada predvođeni legendarnim Mirzom Delibašićem, Žarkom Varajićem i Bošom Tanjevićem ostvarili najveći klupski uspjeh bh. košarke.

U finalu su igrali protiv Emersona iz Varezea, ekipe koja je igrala deseto uzastopno finale i očekivala šestu titulu. U Grenoblu su Italijani imali veliku podršku, a na tribinama je bilo preko šest hiljada njihovih navijača u dvorani u Grenobleu.

Takva podrška Emersonu nije bila dovoljna protiv izuzetno motivisanog protivnika. Sredinom drugog poluvremena, u igru je ušao i jedan od najboljih italijanskih igrača svih vremena, centar Dino Meneghin, kada su Italijani vidjeli da bi mogli izgubiti utakmicu od “nepoznatog” protivnika.

Meneghinovih deset poena s klupe nije bilo dovoljno za italijanski klub, jer je sa druge strane dominirao Žarko Varajić sa 45 poena, čime je postavio rekord finala Kupa šampiona i Eurolige, koji ni do danas nije oboren. Mirza Delibašić je ubacio 30 poena, Ratko Radovanović koji je igrao pod temperaturom je dodao 10, a Bosna je slavila rezultatom 96:93.

Košarkaši Bosne vratili su se u Sarajevo 6. aprila, na Dan grada Sarajeva, kada ih je na aerodromu dočekalo 15 hiljada navijača. Studenti su nakon toga špalirom ispraćeni do dvorane Skenderija, gdje se održavala svečana sjednica Gradske skupštine i tri hiljade prisutnih je ovacijama pozdravilo šampione Evrope.

Gledajući iz današnje perspektive ovakav nevjerovatan uspjeh teško da ćemo više ikada doživjeti. Bosna je dugo na rubu egzistencije i u velikim finansijskim problemima. Ove sezone Studenti se grčevito bore za opstanak u najvišem rangu…

SC Sport