Pet namirnica koje će zaštititi vaše kosti od starenja

Lifestyle
Foto: Pexels

Doručak se smatra najvažnijim obrokom u danu za cjelokupno zdravlje i održavanje zdrave tjelesne težine, ali jeste li znali da je to jedna od najboljih prilika za izgradnju i održavanje zdravih kostiju? Eat This, Not That donosi pet najboljih namirnica s hranjivim tvarima koje čuvaju kosti.

Jaja

Ne samo da se jaja smatraju zlatnim standardom za visokokvalitetne proteine, već su i jedna od rijetkih namirnica koje sadrže vitamin D, a koji je neophodan da bi kosti mogle apsorbirati i zadržati kalcij.

Mlijeko

Ako za doručak imate pahuljice, smoothie, kavu ili čaj, dodavanjem malo kravljeg mlijeka ili biljne mliječne alternative možete osigurati hranjive tvari koje će doprinijeti zdravlju vaših kostiju.

Mliječna hrana jedan je od najboljih izvora kalcija i vitamina D, dva sastojka koja se smatraju važnima za zdravlje kostiju.

Prilikom odabira biljne mliječne alternative, svakako potražite one obogaćene kalcijem i vitaminom D.

Grčki jogurt

Grčki jogurt izvrstan je način za poboljšanje zdravlja kostiju jer je bogat kalcijem i proteinima. S obzirom da se jogurti rade od mlijeka, ne čudi da je odličan izvor hranjivih tvari koje su dobre za kosti.

Grčki jogurt također osigurava magnezij i fosfor, također dva važna hranjiva sastojka za zdrave kosti. Preporuča se da potražite grčki jogurt koji je dodatno obogaćen i vitaminom D.

Gljive

Gljive su također bogate vitaminom D koji pomaže tijelu da apsorbira kalcij, što je važno za izgradnju i održavanje koštanog tkiva.

Ojačani sok od naranče

Ogromnu dozu kalcija i vitamina D osigurava i obogaćeni sok od naranče.

Zapravo, jedna studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da je vitamin D u obogaćenom soku od naranče jednako učinkovit kao vitamin D u suplementima.

N1