Luka Garza dobio pravo nastupa za košarkašku reprezentaciju BiH

Vijesti
Foto: Facebook

Odlične vijesti stižu iz Međunarodne košarkaške federacije (FIBA): Košarkaš Detroit Pistonsa Luka Garza dobio je pravo nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine!

Međunarodna košarkaška federacija je obavijestila Košarkaški savez Bosne i Hercegovine da Luka Garza od početka ovog mjeseca ima pravo nastupa za seniorsku reprezentaciju BiH.

Član NBA ekipe Detroit Pistonsa će u našem nacionalnom timu moći nastupati isključivo kao naturalizovani igrač, iako je KS BiH poduzeo sve kako bi imao mjesto u selekciji kao domaći košarkaš.

To znači da će selektor Vedran Bosnić morati birati između Garze i Johna Robersona kada je pozicija naturalizovanog košarkaša u pitanju.

“Zaista smo pokušali brojnim argumentima dokazati kako Garza zaslužuje imati status domaćeg igrača u reprezentaciji, umjesto da igra kao naturalizovani, za šta je predviđeno samo jedno mjesto u rosteru. Međutim, FIBA je ocijenila da mu ne može skinuti takozvanu ‘zvjezdicu’ koja označava naturalizovanog košarkaša u timu, zbog toga što nije imao bh. pasoš prije 16. godine”, rekao je generalni sekretar KS BiH Amer Čolan i dodao:

“Mi smo slali dokumentaciju koja potvrđuje da su Garzini roditelji još od 2008. godine slali zahtjeve i pokušavali za njega dobiti pasoš BiH, ali su nekoliko puta odbijeni. To očito nije bilo dovoljno. No, dobra je vijest svakako da od sada možemo računati u reprezentaciji na igrača NBA kalibra kakav je naš Luka Garza”, poručio je Čolan.

Klix