Sestre Zugaj pronašle Amerikanku koja im je pomogla prilikom napuštanja Jugoslavije 1999. godine

Vijesti
Foto: CNN

Nakon što je CNN objavio priču o Ajdi Zugaj, koja je pokušavala pronaći ženu koja je njoj i njenoj sestri poklonila 100 dolara 1999. godine na letu iz Amsterdama u Minneapolis–Saint Paul nakon što su napustile prostor bivše Jugoslavije zbog rata, amerikanka Tracy Peck je primila niz poruka i poziva na mobitel.

Otvorila je članak CNN-a te vidjela sliku pisma napisanog njenim rukopisom. Ona je bila ta žena koja je poklonila kovertu s novcem sestrama koje su bježale od rata prije 23 godine.

Zugaj je za CNN ispričala da je imala malo manje od 12 godina kada je kao izbjeglica sa svojom starijom sestrom upoznala ženu koja se na pismu koje im je predala samo potpisala kao “Tracy”.

“Tako mi je žao što je bombardovanje vaše zemlje izazvalo probleme vašoj porodici. Nadam se da će vaš boravak u Americi biti bezbijedan i srećan za vas — Dobrodošli u Ameriku — molim vas iskoristite ovo kako bi vam pomoglo ovdje. Prijatelj iz aviona — TRACY”, stajalo je uz pismu koje je bilo u koverti, uz novčanicu of 100 dolara.

Zugaj je rekla da je njoj i njenoj sestri, koja je tada imala 17 godina, taj novac značio mnogo, te da im je pomogao da se prehrane tokom cijelog ljeta dok su boravile kod brata koji je studirao u Americi nakon što su stigle u zemlju.

Rekla je kako traži tu ženu već skoro 10 godina.

Priča CNN-a brzo je kružila internetom, dosegnuvši više od 2 miliona čitalaca. Nakon što je objavljena, Zugaj kaže da je bila zapanjena kada je dobila poruke podrške čak iz Angole, Brazila i Indije. Na društvenim mrežama su mnogi rekli da su bili inspirisani velikodušnošću Tracy i ponudili prijedloge za nove načine kako bi je pronašli.

“Suze su tekle niz lice 70-godišnje masažerke dok je čitala kako su sestre opisale koliko im je taj poklon promijenio živote,” piše CNN, te dodaje da Peck “nikada nije zamišljala da će doživjeti tako zadivljujući primjer koliko čin ljubaznosti može biti zaista važan.”

Pokušala je da pronađe ove dvije djevojke, i zahvaljujući velikom angažmanu članova porodice i prijatelja je preko interneta uspjela stupiti u kontakt s njima.

“Zdravo lijepe dame!” uzviknula je Peck je radosno kada su konačno stupile u kontakt putem video poziva.

“Prošlo je više od 20 godina”, rekla je Zugaj, te pokazala kovertu.

Peck je tokom razgovora sestrama ispričala kako se sjeća trenutka kada ih je srela.

“Toliko me je dirnulo u srce da sam osjetila da vam moram pomoći na neki način”, rekla je.

“Tvoja velikodušnost ostala je još uvijek u meni,” rekla je starija sestra, Vanja Contino.

Zugaj je ispričala sve ono što je godinama željela podijeliti s tom ženom – koliko je bila zahvalna, zašto je poklon toliko značio, kako zna da su takve poruke dobrodošlice rijetke, i kako su koristili novac za preživljavanje te jeli mješavinu za palačinke i Coca Colu jedno cijelo ljeto.

“Hvala što si me podsjetila da budem jaka”, rekla je Zugaj.

“Samo želim da ohrabrim sviju na svijetu da budu ljubazni. Šteti li to ikome? Osim što svima pomaže. Nasmijte se, uspostavite kontakt očima, pomozite svima koji su u nevolji ili opasnosti. I jednostavno ne znam zašto neko to ne bi uradio”, rekla je Peck.

N1