Mladi ljekar s tehničarom i vozačem na parkingu u Busovači porodio trudnicu

Vijesti
Foto: Klix

Dežurni ljekar, tehničar i vozač saniteta iz Busovače u noći sa nedjelje na ponedjeljak u jutarnjim satima na parkingu ispred Službe Hitne pomoći porodili su trudnicu R. S. iz Busovače koja je rodila zdravu bebu tešku dva kilograma.

Sve se dogodilo oko 3:30 sati u noći sa nedjelje na ponedjeljak kada se u Dom zdravlja Busovača javila trudnica s jakim bolovima te je bilo neophodno da se hitno, sanitetom, preveze u bolnicu u Nova Bila.

Kako je bilo kasno za transport, s obzirom da je dežurni ljekar Mersad Mešan prilikom pregleda ustanovio da je porod već krenuo, on je sa tehničarom Edibom Brkićem i vozačem Džejlanom Mekićem obavio porod na parkingu ispred Službe Hitne pomoći.

Porod koji je trajao 30-ak minuta izazvao je dosta pažnje bh. javnosti pa herojima 18-godišnje majke i novorođenčeta čestitke stižu sa svih strana.

Svoj profesionalizam, stručnost i herojstvo pokazali u pravom trenutku kada su ustanovili da trudnica ne bi stigla do bolnice, a posebne čestitke su uputili porodilji koja je sve vrijeme sarađivala s njima.

Amina Seferagić iz Ilijaša stekla titulu doktora nauka na Univerzitetu u Gentu

U razgovoru za Klix.ba Mešan je kazao da je izuzetno lijep osjećaj nakon svega.

“Sa kolegama tehničarom Edibom Brkićem i vozačem Džejlanom Mekićem smo porodili 18-godišnju porodilju. Porod je trajao otprilike pola sata i u 4 sata smo donijeli zdravo muško dijete. Ovo je nesvakidašnja situacija za uslove Hitne medicinske pomoći, sve smo pripremili u trenutku, podvezao sam i presjekao pupčanu vrpcu, majku i dijete smo zbrinuli i poslali za Bolnicu Nova Bila. Zvao sam Odjel neonatologije, interesovao se za stanje bebice, koja je hvala Bogu super. Sigurno je ovo nezaboravno iskustvo i jako lijep osjećaj”, izjavio je Mešan koji je i danas u dežuri punih ruku posla.

Porodilja R. S. iz Busovače je nakon završenog poroda prevezena na porođajni odjel bolnice dr. fra Mato Nikolić u Novu Bilu.

Klix